Svijet Vijesti

Washington odbio prodaju novih aviona Tajvanu

Sjedinjene Američke Države su odbile zahtjev Tajvana za isporuku 66 novih lovačkih aviona F-16C/D za koje je Kina rekla da će predstavljati rizik za izazivanje tenzija između dve velike sile, objavio je danas tajvanski “Defence News”, citirajući lokalne zvaničnike.

Tajvan je nekoliko puta tražio od Vašingtona da mu proda modernizovane F-16 lovce, navodeći potrebu da odgovori na rastuću kinesku vojnu snagu, koja smatra ostrvo za odbjeglu provinciju koja mora da se ujedini sa maticom, i silom ako treba.

Ni Washington ni Tajpej nisu dale formalno saopštenje o najnovijem zahtjevu za isporuku aviona, ali je list u nedjelju javio, citirajući tajvansko Ministarstvo odbrane, da je Tajvan obaviješten da neće biti prodaje, prenio je Roiters.

Mi smo veoma razočarani u SAD“, citiran je u izvještaju neimenovani tajvanski vojni funkcioner.

On je rekao da je delegacija američkog ministarstva odbrane prošle nedjelje doputovala u Tajpej i donijela vijest, kao i ponudu da se umjesto isporuke novih, modernizuju stari F-16A/Bs, piše časopis.

Bilo kakva nova vojna isporuka Tajvanu vjerovatno bi izazvala nezadovoljstvo Pekinga, ali bi isporuka modernih lovaca bila posebno osjetljiva za Kinu koja će ove nedjelje biti domaćim američkom potpredsjedniku Džou Bajdenu.

Burna debata u američkom Kongresu oko troškova i smanjenje američkog kreditnog rejtinga izazvali su otvoreni kriticizam državnih kineskih medija, koji su istakli da dugovi SAD odražavaju njihove velike vojne troškove u inostranstvu.

Tajvansko ministarstva odbrane je saopštilo da ne može da komentariše izvještaj, jer nije čulo niti dobilo obavještenje iz SAD. Oni su samo izrazili nadu da će doći do prodaje novih F-16C/D lovaca, koji su “neophodno potrebni” Tajvanu.

Početkom 2010. odluka Obamine administracije da dozvoli prodaju naoružanja Tajvanu izazvala je žustar odgovor Pekinga, koji je obustavio brojne vojne kontakte sa SAD i zaprijetio sankcijama svim američkim firmama umiješanim u prodaju.

Od tada su Peking i Vašington unaprijedili veze, ali moguća prodaja novog američkog oružja Tajvanu ostaje osjetljivo pitanje za Kinu. Prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba