Svijet Udarno Vijesti

Washington Post: Iran nadomak nuklearne bombe

Iran je prošao sve bitne etape u izradi nuklearne bombe zahvaljujući pomoći stranih naučnika, objavio je u ponedjeljak Washington Post pozivajući se na stručnjake i diplomate koji su imali saznanja o elementima iz izvještaja koji Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba da objavi u utorak.

Prema izvorima na koje se poziva američki dnevni list, jedan sovjetski stručnjak je naučio Irance da izrade detonatore visoke preciznosti, tipa onih koji su korišteni da izazovu nuklearnu reakciju.

Zemlja je također dobila bitne tehnike od pakistanskih i sjevernokorejskih stručnjaka koje su dovele do nuklearnog oružja, piše Post.

Iran je unaprijed odbacio nove optužbe koje se IAEA sprema da iznese protiv njegovog nuklearnog programa i zaprijetio Amerikancima i Izraelcima odmazdom u slučaju napada.

Predsjednik Mahmud Ahmadinejad je upozorio u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države i Izrael da ne pomišljaju na eventualni napad na nuklearna postrojenja u njegovoj zemlji, potvrdivši u intervju za egipatski dnevni list Al-Ahbar da je Teheran sposoban da im se odupre.

Washington i njegovi saveznici nisu krili namjeru da iskoriste naredni izvještaj UN-ove agencije kako bi pojačali jednostrane sankcije Iranu. Oni čekaju taj izvještaj kako bi pokušali ubijediti Moskvu i Peking, koji su do sada šutjeli, da pojačaju sankcije koje je UN usvojio u četiri rezolucije od 2007. godine.

 

Fena/Informer.ba