Svijet Udarno Vijesti

“Washington Post” o navodnim planovima Al-Qaide: Bin Laden planirao ubiti Obamu?!

Vođa Al-Qaide Osama bin Laden planirao je, neposredno prije nego što je likvidiran, ubistvo američkog predsjednika Baracka Obame i šefa CIA Davida Petreusa, tvrdi “Washington Post”.

U tekstu koji je označen kao ekskluzivan, pozivajući se na dokumenta otkrivena u Bil Ladenovom skrovištu, vašingtonski dnevnik navodi njegove riječi da je Obama vođa nevjernika i da bi njegovo ubistvo obezglavilo SAD, jer bi ga zamenio Josef Biden, koji je potpuno nepripremljen za predsjedničku funkciju.

Čovjek koji je trebalo da ubije Obamu i Petreusa je pakistanski terorista Ilaja Kašmiri, navodi “Post” i dodaje da je plan bio da se obori avion u kome bi se nalazili čelni ljudi Amerike.

“Molim te pitaj brata Ilaja da me obavijesti o preduzetim koracima“, stoji u poruci vođe Al-Qaide svom prvom posilnom Atajhu Abd al Rahmaniju.  Plan nikada nije sproveden u djelo, pošto je Osama ubijen u maju prošle godine a Kašmiri mjesec dana kasnije.

List navodi i da je Bin Laden bio zabrinut zbog medijske slike o Al-Qaidi među muslimanima, i da je predlagao da teroristička organizacija promijeni ime.

Vođa Al-Qaide je takođe zamijerio pojedinim lokalnim vođama na akcijama u kojima su ubijani muslimani u džamijama i zatražio da se izbjegavaju civilne žrtve među njima, jer to šteti pokretu.

To su velike greške i ne smije se dozvoliti prolivanje muslimanske krvi a oni koji su to učinili treba da budu kažnjeni, navodi se u dokumentima do kojih je došao “Post”.

Bin Laden je do kraja svog života planirao još jedan veliki napad na Ameriku, čemu se protivio njegov zamjenik Ajman al Zavahiri, smatrajući da je bolja taktika da se uništavaju američke snage u Iraku, Afganistanu i drugim oblastima gdje se nalaze.

 

Tanjug/Informer.ba