Svijet Udarno Vijesti

Washington zabranio uvoz sirijske nafte u SAD

Američka vlada je saopćila u četvrtak da zabranjuje uvoz nafte i naftnih proizvoda iz Sirije u Sjedinjene Američke Države i zamrzava svu imovinu koju bi sirijska država mogla imati na teritoriju pod svojom jurisdikcijom.
Ove nove sankcije protiv režima u Damasku objavilo je ministarstvo financija, a predsjednik Barack Obama je u isto vrijeme pozvao sirijskog predsjednika Bašara el-Asada da “se povuče” s vlasti i da poštuje volju svoga naroda koji želi promjene.

“Odgovarajući na neprekinutu eskalaciju nasilja nad sirijskim narodom”, nove sankcije imaju za cilj da se nikakva aktiva sirijske države, koja je pod jurisdikcijom SAD-a, ne može koristiti za produžavanje kampanje nasilja i represije koju vodi sirijski režim protiv građana Sirije”, navodi se u saopćenju ministarstva financija.

Predsjednički dekret o arsenalu sankcija protiv Damaska dopušta ministarstvu da preduzme iste mjere protiv svake moralne i fizičke osobe, američke i neameričke, “koja pruža podršku sirijskoj državi”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pojasnila je da će nove sankcije “stegnuti obruč izolacije” oko Asada i njegove vlade, a s ciljem da ga se ukloni s vlasti.

“Sirijski narod zaslužuje vladu koja će poštivati njegovo dostojanstvo, štititi njegova prava i ispuniti njegova očekivanja. Asad tome stoji na putu“, rekla je Clinton.

Fena/Informer.ba