Svijet Udarno Vijesti

Westerwelle: Razgovori o napadu na Iran su opasni

Šef njemačke diplomatije Guid Westerwelle izjavio je da su razgovori o mogućem vojnom udaru na Iran opasni i da prije jačaju Islamsku Republiku nego što oslabljuju.
Izraelski mediji ispunjeni su spekulacijama da premijer Benjamin Netanjahu radi na obezbjeđenju konsenzusa vlade za napad na iranske nuklearne instalacije.

Zapadne sile sumnjaju da Teheran pokušava da razvije nuklearno naoružanje i Iranu je uvedeno nekoliko rundi sankcija. Iran negira optužbe, ističući da je nuklearni program usmjeren na stvaranje električne energije.

“Upozoravam da sam protiv iznošenja ideja o vojnim opcijama. To su diskusije koje prije jačaju iranski režim, nego što ga oslabljuju”, rekao je Westerwelle njemačkom dnevniku Hamburger abendblat.

Britanski dnevnik Daily Telegraph objavio je tokom prošle sedmice dijelove izvještaja IAEA, koji tek treba da bude objavljen i u kojem se navodi da Iran pokušava da proizvede i isproba nuklearno naoružanje na nekoliko zabranjenih lokacija što je suprotno sankcijama UN.

Westerwelle je istakao da ukoliko Iran ne bude sarađivao “međunarodna zajednica to jednostavno ne može da ignoriše”.

Prema njegovim riječima, Iran ima pravo na upotrebu nuklearne energije u civilne svrhe “ali i dužnost da isključi vojnu upotrebu”.

Srna/Informer.ba