Svijet Udarno Vijesti

WikiLeaks: Bin Ladenovo tijelo preneseno u SAD

Direktori Stratfora, privatne američke agencije za geopolitičke analize, smatrali su da vođa terorističke mreže Al Qaide Osama bin Laden nije sahranjen u moru, već da je njegovo tijelo preneseno u SAD, objavio je WikiLeaks, a prenose američki mediji.

Neposredno pošto je predsjednik SAD Barack Obama 2. maja objavio da je uspješno izvršen napad na Bin Ladenovo utvrđenje u Pakistanu, direktor Stratfora George Friedman je, kako se navodi, poslao interni mail u kome kaže: “Izgleda da smo uzeli tijelo. Hvala bogu“.

Fred Barton, potpredsjednik Stratfora za obavještajne poslove je na to uzvratio mailom u kojem je naveo da “tijelo ide prema Doveru, avionom CIA, a zatim u Vojni insitutu za patologiju u Betezdi”, objavio je WikiLeaks.

Ovo se razlikuje od zvanične verzije da je Bin Ladenovo tijelo bačeno u more sa jednog broda američke mornarice.

Friedman je osnovao Stratfor 1996.godine. Autor je brojnih knjiga i tekstova o nacionalnoj sigurnosti, ratovima i obavještajnim poslovima.

Barton je bivši šef odjeljenja za kontraterorizam u State Departmentu, nadležan za Diplomatsku sigurnosnu službu.

Diplomatska sigurnosna služba pomaže Ministarstvu odbrane u praćenju tragova i forenzičkim analizama hard drajvova koje je zaplijenila američka vlada u okviru kriminalističkih istraga, prenosi Tanjug.

WikiLeaks je dosada objavio 637 od oko 5 miliona internih mailova Stratfora poslatih između jula 2004. i decembra 2011. godine koje je pribavila hakerska grupa Anonymous.

 

Informer.ba