Svijet Udarno Vijesti

WikiLeaks će tužiti Visu i Mastercard

WikiLeaks će u četvrtak podnijeti tužbu Evropskoj komisiji protiv kartičarskih kuća Visa i MasterCard ako mu ne ukinu blokadu donacija, rekao je odvjetnik organizacije.

Još dvije tužbe, jedna u Danskoj, a druga na Islandu, trebale bi slijediti u septembru kako bi WikiLeaks dobio povrat nekoliko desetaka miliona eura koje je mogao dobiti da mu kartičarske kuće prije sedam mjeseci nisu uvele blokadu, rekao je odvjetnik Svein Andri Sveinsson.

“U ovom slučaju imamo tri bojna polja. Jedno u Bruxellesu, jedno u Danskoj i jedno na Islandu“, istaknuo je.

Pred Evropskom komisijom WikiLeaks i islandska kompanija za prikupljanje sredstava DataCell žalit će se zbog “zloupotrebe dominantnog položaja” i “kršenja evropskih pravila tržišnog natjecanja“, rekao je Sveinsson, istaknuvši da Visa i MasterCard posjeduju 96 posto kartičarskog tržišta u Evropi.

“Ako se ništa ne promijeni, tužba će biti podnesena u četvrtak“, rekao je.

“Visa i MasterCard ne mogu odlučiti da suspendiraju plaćanja bez opravdanog razloga. Mnogi misle da je WikiLeaks piratska stranica, no to je medij kao i drugi, koji ponekad dobija povjerljive informacije koje procure. To nisu pirati i nisu odgovorni za curenje informacija“, kazao je odvjetnik.

 

Fena/Informer.ba