Izdvojeno Politika Vijesti

Wikileaks depeše: SAD bile za smjenu Dodika

Christian Schwarz-Shilling, bivši visoki predstavnik u BiH, je u februaru 2007. zaprijetio upotrebom bonskih ovlaštenja protiv Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS, uz mogućnost njegovog uklanjanja s pozicije, naveo je Douglas McElhaney, tadašnji američki ambasador u BiH, u depešama koje je objavio Wikileaks.

McElhaney je napisao i da bi američka vlada podržala takve sankcije protiv Dodika, i zato jer su, kako je rekao, neki njegovi potezi ugrozili američku politiku na Balkanu.

Kako navodi McElhaney, na jednom sastanku sa Dodikom u februaru 2007, zamolio je zapisničare da napuste sastanak, i u četiri oka Dodika upozorio da su njegova pojavljivanja u javnosti s Vojislavom Koštunicom, tadašnjim premijerom Srbije, i izjave u vezi s Kosovom u potpunosti suprotna sa američkom spoljnom politikom u regionu.

Dodik je rekao da je primio i razumio poruku“, navedeno je u depeši.

Schwarz-Shilling i Amerikancima je smetala i Dodikova retorika u vezi sa referendumom u RS, Dodikovi zapaljivi stavovi u vezi s Kosovom, kao i stavovi o položaju Hrvata u BiH, odnosno zalaganje za hrvatski entitet. Kako piše McElhaney, Schwarz-Shilling je predložio set mogućih sankcija protiv Dodika, upotrebom bonskih ovlaštenja. Jedna moguća mjera je suspenzija implementacije aneksa o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije.

Kako je rečeno u OHR-u, Koštunica i Dodik su te anekse potpisali iako je Vlada RS ranije obećala da to neće učiniti bez odobrenja OHR-a“, navodi McElhaney.

Druga moguća bonska sankcija je suspenzija sporazuma između RS i Srbije o izgradnji mosta na Rači, za koji, kako je rekao, OHR smatra da nije odobren od strane državnih institucija. Naredna opcija su finansijske sankcije protiv SNSD-a. Zanimljiva je četvrta navedena opcija, koja se odnosi na “djelovanje protiv Zakona o agencijama za javno obezbjeđenje”.

Nije nam jasno šta se pod ovim misli“, naveo je McElhaney.

Posebna mjera koja je razmatrana je mogućnost smjene Dodika.

Schwarz-Shilling je rekao da je cilj poslati jasan signal da je strpljenje međunarodne zajednice sa Dodikom pri kraju i da bi mogao očekivati energičnije akcije OHR-a u budućnosti, koje možda uključuju i njegovo uklanjanje ukoliko ne popravi svoje ponašanje”, piše McElhaney.Prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba