Izdvojeno Politika Vijesti

WikiLeaks: Džuvo odavao povjerljive podatke Lagumdžiji

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić optužio je Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) i njenog direktora Almira Džuvu da opoziciji odaje informacije sa sastanaka visokih zvaničnika, navodi se u depeši koju je 5. novembra 2008. u Vašington uputio tadašnji američki ambasador u BiH Charls Inglish, a koju je objavio “WikiLeaks”

Inglish navodi da je optužba uslijedila prilikom razgovora Špirića sa tadašnjim ambasadorom SAD za ratne zločine Johnom  Klintom Vilijamsonom, prenose “Nezavisne novine”.

Američki ambasador piše da je Špirić bio uznemiren zbog ovog jer je riječ o informacijama koje niko van Savjeta ministara BiH ne bi trebalo da zna.

Na samom početku sastanka Špirić je bio veoma uznemiren. Upravo se bio vratio sa sjednice parlamenta, na kojoj je opozicioni lider /SDP BiH/ Zlatko Lagumdžija otkrio da je tema sastanka sa Vilijamsonom o `alžirskoj grupi`“, navodi Ingliš.

Inglish u depeši navodi da Špirić tvrdi da je Lagumdžija ove podatke dobio od pripadnika OBA, te podsjeća da se Džuvo samo dan ranije sastao sa ambasadorom Vilijamsonom.

Špirić je bio posebno uznemiren jer obavještajna služba nije ni njega, niti bilo koga iz Savjeta ministara informisala o tom sastanku, ali zato jeste revnosno obavijestila opoziciju“, navodi Inglish.

Zvaničnici u BiH 2002. godine izručili su američkim vojnim snagama u BiH šest osumnjičenih lica arapskog porijekla , iz takozvane “alžirske grupe“, koj isu optuženi za zavjeru u cilju dizanja u vazduh Ambasade SAD u Sarajevu. Oni su kasnije prebačeni u Gvantanamo.

 

Srna/Informer.ba