Politika Vijesti

Wikileaks: English optužio medije iz RS-a da upotrebljavaju “uznemirujući” jezik

Mediji u RS većinom podržavaju premijera Milorada Dodika i njegovo protivljenje nametanju bonskih ovlašćenja

Ambasador SAD u BiH Charles English je 2007. i 2008. godine poslao nekoliko depeša State departmentu u kojima je hvalio FTV i BHRT, a medije u Republici Srpskoj /RS/ optužio da upotrebljavaju “uznemirujući jezik i forme“, objavio je sajt Wikileaks.

U jednoj od depeša Ambasada SAD velike pohvale izrekla je na račun FTV-a i urednika emisije “60 minuta” Bakira Hadžiomerovića, za kojeg je navela da je “borac protiv kriminala i da ga zbog izvještavanja čuva policija“.

English je američkoj administraciji 26. juna 2008. godine poslao depešu u kojoj je optužio tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika da je pokrenuo napad na “profesionalni javni servis – BHRT“, prenosi “Glas Srpske”.”Dok Dodik tvrdi da BHRT izvještava negativno o RS, neutralni posmatrači se slažu da BHRT emituje fer i izbalansiran program i daje sve od sebe da bude na službi svim građanima BiH. BHRT je krvario dok je nastajao“, napisao je English.

On je naveo i da je Dodik pozvao na stečaj BHRT-a zbog gubitka od 25 miliona KM, ali za Englisha do gubitaka na ovom javnom servisu nije došlo zbog kršenja zakona i lošeg upravljanja, o čemu svjedoče brojni revizorski izvještaji, nego su “gubici nastali jer nema uspjeha u uspostavljanju korporacije“.

English je napisao da Dodik podržava Hrvate da dobiju svoj javni radio-televizijski servis i na taj način obezbjeđuje podršku Hrvata u naporima da učvrsti administrativnu i političku autonomiju RS.

Pišući o medijima u RS, američki ambasador je istakao da oni većinom podržavaju premijera Milorada Dodika i njegovo protivljenje nametanju bonskih ovlašćenja od OHR-a, te da su “počeli da upotrebljavaju nevjerovatan uznemiravajući jezik i forme“.

On je naveo da se Radio-televizija RS fokusirala na situaciju kao kriznu naglašavajući jedinstvo političara iz RS u odbacivanju odluke OHR-a, dok su “Nezavisne novine” posvetile pažnju “dramatičnim efektima” mjera OHR-a. “Generalno mišljenje Srba u RS opisuje naslov u dnevnom listu ‘Glas Srpske’ – ‘Nema više prevara‘. Mnogi komentatori naglašavaju da su Srbi u RS pod stalnom prijetnjom, te da su OHR-ove mjere pokušaj da se ukine RS“, napisao je English, optužujući medije da su omogućili potpuni monopol SNSD-a u RS.

Ova depeša uslijedila je nakon što je visoki predstavnik donio Odluku o izmjenama poslovnika Parlamenta BiH, čemu se RS žestoko usprotivila.

 

Srna/Informer.ba