Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Wikileaks: Jovanka organizovala susret Tita i Draže Mihajlovića

Jovanka Broz u decembru 2009. godine sat i pol razgovarala je s otpravnikom američke ambasade, tvrdi tajna depeša WikiLeaksa.

Udovica Josipa Broza Tita u razgovoru je napala Ruse i rekla kako ih Tito nikada nije volio, dodala je da Slovenci nikada nisu bili posvećeni jugoslavenskoj ideji i napala je i one koji su zaslužni za njezin kućni pritvor prije 23 godine i time negirali da je ona Titov nasljednik, piše Blic.

Sastanak je u ambasadi organizovan na ideju ministra Rasima Ljajića, jedinog čovjeka koji je po mišljenju Jovanke Broz sposoban voditi Srbiju. To je bio prvi sastanak Titove udovice s jednim stranim diplomatom još od 1977. godine, kada je stavljena u kućni pritvor.

Jovanka je nakon deset godina izolacije  ponovno došla u žižu javnosti, kada je ponovno dobila osobnu iskaznicu i putovnicu, prvi put nakon 1977. godine.

Titova udovica je istakla tokom razgovora da je zavjeru da bude u pritvoru 1977. skovao slovenski komunist Stane Dolac. On i tadašnji general Ljubišić bili su u strahu da bi ona mogla iskoristiti Titov uspjeh za svoje pozicioniranje.

Jovanka je dodala da je tada bio trend da žene uspjevaju zahvaljujući supruzima i da je njezina popularnost zbog Tita bila logična, ali da ona sama nikada nije manevrirala na taj način.

Tito je, kaže, bio preslab da bi sam preokrenuo stvar, a da je s njim tokom njegovog boravka u Ljubljani na liječenju razgovarala samo tokom prve godine pritvora.

Jovanka Broz je ispričala zanimljivu priču da je tokom rata organizovala dva sastanka između Tita i Draže Mihajlovića, jedan u njezinom selu u Kninu.

”Oni su pričali i spavali jedan pored drugog na prostirkama od slame”, ispričala je Jovanka.

Sljedećeg jutra, ipak, cijeli Titov krug saradnika bio je skoro potpuno izbrisan kada je dignut u vazduh most kojim su prolazili. Jovanka je rekla da je bilo jasno da su Mihajlović i četnici željeli iskoristiti pregovore da uklone Tita i da poslije toga više nije bilo pregovora.

 

Informer.ba