Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

WikiLeaks: SAD namjeravale da smijene Dodika

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling je u februaru 2007. godine zaprijetio upotrebom bonskih ovlašćenja protiv Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS, uz mogućnost njegovog uklanjanja s pozicije, naveo je Douglas  McElhaney, tadašnji američki ambasador u BiH, u depešama koje je objavio WikiLeaks.

Prema pisanju “Nezavisnih novina”, McElhaney je napisao i da bi američka vlada podržala takve sankcije protiv Dodika, i zato jer su, kako je rekao, neki njegovi potezi ugrozili američku politiku na Balkanu.

Kako navodi McElhaney, na jednom sastanku sa Dodikom u februaru 2007, zamolio je zapisničare da napuste sastanak, i u četiri oka Dodika upozorio da su njegova pojavljivanja u javnosti s Vojislavom Koštunicom, tadašnjim premijerom Srbije, i izjave u vezi s Kosovom u potpunosti suprotni sa američkom spoljnom politikom u regionu.

“Dodik je rekao da je primio i razumio poruku”, navedeno je u depeši.

Schwarz-Schillingu i Amerikancima, dodaje se, smetala je i Dodikova retorika u vezi sa referendumom u RS, Dodikovi zapaljivi stavovi u vezi s Kosovom, kao i stavovi o položaju Hrvata u BiH, odnosno zalaganje za hrvatski entitet.

Kako je napisao McElhaney, Schwarz-Schilling je predložio set mogućih sankcija protiv Dodika, upotrebom bonskih ovlaštenja. Jedna moguća mjera je suspenzija implementacije aneksa o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije.

“Kako je rečeno u OHR-u, Koštunica i Dodik su te anekse potpisali iako je Vlada RS ranije obećala da to neće učiniti bez odobrenja OHR-a”, navodi McElhaney u depeši upućenoj State Departmentu.

 

Informer.ba