Svijet Udarno Vijesti

WikiLeaks zbog finansijske blokade prestaje sa objavom povjerljivih dokumenata

Web sajt WikiLeaks suspendovao je danas objavljivanje povjerljivih fajlova i saopštio da će usmjeriti napore na prikupljanje sredstava da bi osigurao opstanak.

Ova objava uslijedila je nakon što su SAD, kako je WikiLeaks saopštio, blokirale finansijske kompanije koje su sarađivale sa sajtom Juliana Assangea.

WikiLeaks je dospio u pažnju svjetskih medija zbog objavljivanja povjerljivih depeša američke diplomatije, prenosi BBC.

Njegov osnivač Assange izjavio je da je od decembra na snazi “arbitrarna i nezakonita finansijska blokada” koju su uvele Bank of America, Visa, Mastercard, Paypall i Western Union.

“Taj napad je uništio 95 posto naših prihoda”, izjavio je Assange i dodao da je WikiLeaks izgubio desetine miliona dolara u donacijama koje nisu mogle da stignu na njegov račun.

Aasange je dodao da WikiLeaks mora da se agresivno posveti sakupljanju sredstava kako bi se suprotstavio ovoj blokadi i svojim protivnicima.

On je rekao da su pravni procesi pokrenuti u Islandu, Danskoj, Velikoj Britaniji, SAD, i Australiji, te da je posebna žalba podnesena Evropskoj komisiji.

Assange je rekao da se u Britaniji očekuje odluka suda o njegovoj žalbi protiv izručenja Švedskoj , gdje je optužen za seksulani napad.

Poslije saslušanja u julu, sudije nisu odredile datim za saopštavanje odluke.

 

Srna/Informer.ba