Svijet Vijesti

WikiLeaks: Zločinac Milošević je manipulirao narodom, ali se bojao supruge Mirjane

Šef pritvora u Haškom tribunalu Timothy McFadden Slobodana Miloševića je opisao kao čovjeka koji je mogao da manipuliše narodom, ali ne i svojom ženom Mirjanom Marković.

Njoj se nikad nije smio usprotiviti“, naveo je McFadden u depeši poslatoj u Washington iz američke ambasade u Hagu, novembra 2003. godine, a koju je objavio WikiLeaks.

Govoreći o “neobičnom odnosu” Miloševića i njegove žene, upravnik pritvora u Ševeningenu je naveo da ima iskustva sa “teškim zatvorenicima“, jer je radio u nekoliko britanskih zatvora u kojima su robijali pripadnici IRA-e.

Kad je u septembru 2003. Miloševiću skočio krvni pritisak, svi su se zabrinuli i potrudili da mu smanje stres. McFadden je čak predložio da Haški sud nekako omogući Mirjani Marković da dođe u posjetu, a da ne bude uhapšena (ona se u to vrijeme već skrivala u Rusiji i nije mogla putovati zbog potjernice Srbije).

Njihovo spajanje smanjilo bi Miloševićev stres i krvni pritisak”, piše u depeši. Ali Mirjanu Marković bilo je nemoguće dovesti.”

Zločinac Milošević je s njom mogao pričati samo telefonski i to je činio redovno. Kad bi imao raspravu, dizao bi se u 7 ujutro, u 7.30 zvao bi Mirjanu, u 8 odlazio na sud…

Kad ne bi imao raspravu, spavao bi do 10 sati, zvao Mirjanu, vježbao, pohađao “kurs kreativnosti“, slušao Sinatru, čitao Grishama i gledao, kako se navodi, prokrijumčarene filmove.

Milošević je sam sebi kuhao, a žudio je za crnim vinom, koje nije mogao dobiti. Bio je poslušan zatvorenik, narcisoidan… Za razliku od drugih koji se stalno nešto željeli Milošević je bio kooperativan i uvijek prihvatao McFaddenove odluke.

 

Tanjug/Informer.ba