Izdvojeno Region Vijesti

WikiLeaks/ Zukorlić i Reis Cerić igraju istu igru, podbunjuju Bošnjake zbog političke koristi

To piše u izvještaju iz 2009. godine, koji je, poslije posjete ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutoglua Beogradu, sastavila zamjenik ambasadora SAD Jenifer Brash.

Ona je podrobno opisala susrete Davutoglua sa srpskim zvaničnicima, ali je akcenat stavila i na sukob između islamskih vođa Muamera Zukorlića i Adema Zilkića. Brašova je opisala odlazak šefa diplomatije Vuka Jeremića i Davutoglua u Novi Pazar, ali i odvojene razgovore sa Zukorlićem i Zilkićem, kojima je prisustvovao i zamjenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Turske Mehmed Gormez.

“Razgovorima se nije došlo do rješenja dugogodišnjeg i povremeno nasilnog spora između Islamske zajednice u Srbiji, koju vodi Zilkić, i Islamske zajednice Srbije, čiji je predvodnik Zukorlić” – napisala je Brašova u depeši od 15. septembra 2009. godine.

Ona je opisala i utiske tadašnjeg turskog ambasadora u Beogradu Suhe Umara o odnosu Srbije i njegove zemlje.

Osvrćući se na ranije nepovjerenje prema turskom učešću u Sandžaku, Umar je konstatovao da je Beograd sada spremniji da traži pomoć od te zemlje u smirivanju sukoba između islamskih rivala.

” Turski ambasador je primjetio da je Davutoglu poslije posjete Srbiji shvatio koliko je jak i osjetljiv sukob između Zukorlića i Zilkića, a shvatio je i da ne mogu više da računaju na Mustafu Cerića u Sarajevu (pod čijom je vlašću Zukorlić) da pozitivno utiče na Zukorlića, jer Cerić i Zukorlić sada igraju istu igru – podbunjuju Bošnjake kako bi izvukli političku korist” – piše u izvjštaju Brašove.