Svijet Udarno Vijesti

William Hague: Britanija ne isključuje vojnu opciju u Iranu

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu, na margini skupa evropskih ministara vanjskih poslova, da se ne razmišlja o vojnoj akciji protiv Irana zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa, ali da “sve opcije treba da budu na stolu”.

Nove sankcije Iranu su na dnevnom redu ovog skupa, nakon što je prošle sedmice Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila izvještaj u kojem sumnjiči Iran da je radio na atomskoj bombi. Teheran je ove optužbe odbacio.

Šefica diplomatije Evropske unije Catherine Ashton izrazila je u ponedjeljak zabrinutost Evropljana “zbog onog što je otkrila” IAEA. Ministri će razgovarati “o onome što je neophodno da bi se Teheranu pokazalo kako je njegov nuklearni program neprihvatljiv”.

“Pokušat ćemo narednih mjeseci vršiti mirni i legitimni pritisak na Iran”, precizirao je Hague.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn je također pozvao na pojačavanje sankcija, ali je kazao da za sada “vojna opcija ne donosi ništa jer bi posljedice bile razorne”, ocijenio je on.

“Ne mogu zamisliti da Rusija i Kina imaju interesa da Iran dobije nuklearnu bombu”, dodao je on aludirajući na protivljenje Moskve i Pekinga novim sakcijama Teheranu.

 

Fena/Informer.ba