Svijet Udarno Vijesti

William Stuebner: Nedostatak američkog i europskog interesa ohrabruje separatiste u BiH

Bivši američki diplomata William Stuebner smatra da bi nedostatak američkog i europskog interesa u BiH mogao ohrabriti srpske i hrvatske separatističke planove što bi moglo rezultirati eventualnim raspadom države.

SAD više ne mare (za BiH) i cjelokupno ponašanje je takvo da je to evropski problem koji oni i treba da rješavaju. Pa, kada se ste posljednji put vidjeli da su Europljani riješili neki veći problem? To će za posljedicu imati da, ukoliko bi oni željeli da dođe do raspada BiH, neće biti nikoga da ih u tome spriječi“, ocijenio je ovaj bivši diplomata u intervjuu za Reuters.

William Stuebner je nedavno objavio knjigu “Zmaj spava” u kojoj piše o svom boravku u BiH i čije je prvo poglavlje objavio sarajevski magazin “Dani”.

Prema mišljenju Stuebnera, “Dejtonski sporazum bio je sporazum sa đavolom“.

Dejtonski sporazum legitimizovao je i potvrdio etničku politiku, nešto čime su prekršeni naši najsvetiji principi i što mi u SAD nikada ne bi prihvatili u svom sistemu“, naglasio je.

Bivši američki diplomata smatra da ne bi niko, posebno EU, nastupio dovoljno snažno da očuva BiH ukoliko bi se zemlje zaista raspala.

William Stuebner, koji je je izrazio bojazan da bi se BiH u narednih nekoliko godina mogla raspasti ukoliko ne dođe do promijena uređenja zasnovanog na etničnosti, smatra je jedino rješenje utvrđivanje istine o posljednjem ratu.

Mislim da je najveća opasnost po budućnost BiH činjenica što su stvorene različite verzije istorije. Toliko je toga što je prošlo, previše konfuzije i mitologije da mora postojati način da se kroz to prođe“, zaključuje Stuebner.

On je priznao da će za proces iznošenja istine i pomirenje biti potrebno određeno vrijeme.

Neće biti lako i biće generacijski. Moramo okončati ovo kolektivno ludilo“, smatra Stabner.

 

Srna/Informer.ba