Svijet Udarno Vijesti

New York: BiH se bori za stan od 20 miliona dolara

Jedan od najtiražnijih svjetskih listova „New York Post“ objavio je priču o luksuznom stanu na Menhetnu, koji je predmet razgovora o sukcesiji država bivše Jugoslavije.

Stan vrijedan, kako navodi list, čak 20 miliona američkih dolara nalazi se na najskupljoj lokaciji u Njujorku, u čuvenoj Park aveniji.

Neriješeno pitanje

List navodi da bi se mogao pojaviti na tržištu nekretnina ako se pet zemalja dogovori o podijeli imovine. Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija BiH, potvrdio je jučer da je stan na Menhetnu predmet pregovora te da će o njemu raspravljati na novom sastanku zemalja sukcesora koji će,najvjerovatnije, biti održan u Sarajevu naredne sedmice.

Već pet godina traju pregovori o podjeli imovine bivše države. Nedavno je podijeljena rezidencija u Budimpešti.
Srebro i kristal

Inače, raspadom bivše Jugoslavije ostalo je neriješeno pitanje nasljedstva čak 123 objekta širom svijeta. Tek 44 slučaja do sada su riješena” – kaže Kelić.

Američki „New York Post“ u svom tekstu navodi da 19 godina prašina pokriva skupocjeno srebro i kristal u stanu koji ima 14 soba, od čega šest spavaćih, te četiri kupatila i dva „polukupatila“.

Ovaj stan bio je dom jugoslavenskih izaslanika u UN-u. Tadašnja komunistička elita kupila ga je 1975. godine, za 100.000 dolara. Srbija je pristala da izmiri novac za minimalno održavanje stana u iznosu od 12.300 dolara mjesečno – navodi ugledni list.

Novi kupac komšija Majka Volasa

Posljednji stanar bio je Hrvat Darko Silović, posljednji ambasador koji je u UN-u predstavljo Jugoslaviju. Stan je sada u bijednom stanju, a sa stropova je počeo otpadati malter.

Kao ilustraciju vrijednosti stana, list navodi informaciju da će novi vlasnik biti prvi komšija Mike Wallace, nekada slavnog voditelja američke TV emisije „60 minuta“, čiji se stan nalazi na istom spratu.

 

Avaz/Informer.ba