Izdvojeno Politika Vijesti

New York: Lagumdžija razgovarao sa Clintonom o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH

Predsjednik SDP BiH, Zlatko Lagumdžija, učestvuje na 11. Generalnoj Skupštini Madridskog kluba, kao jedan od 87 članova asocijacije bivših šefova država i vlada, koja se od 7. do 10. novembra održava u New Yorku.

Tokom Generalne skupštine održava se i godišnja tematska Konferencija pod nazivom “Digitalne tehnologije za 21. vijek demokratije”.

Pored članova Madridskog kluba, bivših šefova država i vlada, u radu skupštine učestvuju i vodeći predstavnici država, međunarodnih institucija i pozvani eksperti iz akademske, finansijske i poslovne zajednice vodećih  svjetskih zemalja.

Cilj skupa je sagledavanje uticaja razvoja novih tehnologija na transformaciju država i načine upravljana i kako su se vlade prilagodile digitalnom dobu. Tokom konferencije razgovara se o viziji izgleda javnog sektora  u narednih deset ili dvadeset godina kao i tome koje tehnologije imaju najveću šansu  da naprave države efektivnijim, funkcionalnijim i unaprijede odnose između političara i građana.

Na gala svečanosti u povodu godišnje skupštine asocijacije, bivšem predsjedniku SAD Billu Clintonu uručena je posebna nagrada „ Demokratsko Liderstvo“ Madridskog kluba.

Nakon Nelsona Mandele, predsjednika Južnoafričke republike, predsjednik Clinton je drugi dobitnik ove prestižne nagrade u historiji Madridskog kluba.

Lagumdžija je tokom trajanja generalne skupštine imao niz bilateralnih susreta između ostalog i sa predsjednikom Clintonom. Lagumdžija se sagovrniku zahvalio na angažmanu u BiH i upoznao ga sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u našoj zemlji.

Predsjednik Clinton je pokazao veliki interes za aktuelna zbivanja i iskazao spremnost da u okviru svojih mogućnosti pomogne u razvoju Bosne i Hercegovine regiona u cjelini.

Asocijacija bivših šefova država i vlada, nastala 2002. godine, posvećena jačanju demokratija u svijetu, broji 87 članova iz više od 50 zemalja, među kojima su Bill Clinton, Vim Kok Ricardo Lagos, Helmut Kol, Vaclav Havel, Tadeuš Mazovjecki, Felipe Gonzales, Milan Kučan, Antonio Guteres, Lajonel Žospen, Kjel Mangel Bondevik… Madridski klub radi po pozivu u saradnji sa vladama i drugim organizacijama na snaženju demokratskog liderstva, ljudskih prava, vladavine prava i ekonomskog razvoja.

Informacije o Madridskom klubu možete naći na www.clubmadrid.org , stoji u saopštenju SDP-a BiH.

 

Informer.ba