BiH Udarno Vijesti

Za čuvanje ruševina troše pet miliona KM godišnje

Ministarstvo odbrane BiH godišnje potroši oko pet miliona KM iz budžeta na čuvanje neperspektivnih objekata Oružanih snaga (OS) BiH, a dobar dio ove vojne imovine su prazne i devastirane zgrade.

Potvrdili su ovo u Ministarstvu odbrane BiH, gdje tvrde da se mnogostruko više gubi, jer bi ovi objekti, umjesto da propadaju, mogli biti iskorišteni za poslovne investicije i zapošljavanje.

Odlukom Predsjedništva BiH o veličini i strukturi OS BiH iz 2006. godine, 43 lokacije koje pripadaju OS BiH proglašene su neperspektivnim. Većinom su to kasarne i skladišta. Neki od ovih objekata smješteni su na elitnim lokacijama u centrima gradova, poput Travnika, Sarajeva i Trebinja.

“Mi bismo jedva dočekali da se riješimo ovih lokacija. Te objekte, iako su često i u potpunosti prazni, svakodnevno čuvaju vojnici OS BiH. Prema nekim našim procjenama, godišnje se samo na plaćanje komunalnih režija i stražu potroši do pet miliona KM”, kazao je Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH.

Miladin Milojčić, komandant Združenog štaba OS BiH, kazao je da je od 43 neperspektivna objekta 18 potpuno prazno.

Predstavnici opština koje su zainteresovane da preuzmu kasarne i skladišta koji nisu potrebni Oružanim snagama ističu da je šteta za BiH mnogo veća od pet miliona KM, koliko se godišnje troši.

“Ogromna šansa je izgubljena. Ti objekti, umjesto da budu razvojna šansa i da budu dati investitorima da ulože veliki novac, samo propadaju. Da su ove kasarne odmah poslije rata bile predate lokalnim vlastima, do sada bi bile zarađene desetine, ako ne i stotine miliona KM”, kazao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik sarajevske opštine Stari grad.

Opština Stari grad zainteresovana je za kasarnu “Jajce”, koja se nalazi iznad Sarajeva, kasarnu “Zmajevac”, kao i za veliko skladište municije i streljanu u naselju Faletići.

“Duže od tri godine imamo investitora koji je spreman da u kasarnu ‘Jajce’ uloži više od 30 miliona eura i zaposli 200 ljudi. Tako bi od ove kasarne, koja je sada ruglo grada, bio napravljen luksuzni hotel. Planirali smo od streljane na Faletićima napraviti veliku eko-farmu i zaposliti ljude. Međutim, to sada propada, jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Ne može se investitoru ništa obećati ako se ne zna čije je šta”, kazao je Hadžibajrić.

Cikotić ističe da lokalne zajednice mogu dobiti neprespektivne lokacije.

“Načelnici neće te objekte da uzmu bez riješenih imovinsko-pravnih stvari i to je razumljivo. Ti objekti nisu uknjiženi ni na Ministarstvo odbrane, ni na opštine, ni na entitete. U knjigama se to vodi uknjiženo na vojne organe bivše SFRJ”, rekao je Cikotić.

On naglašava da nije riješeno pitanje vlasništva ni imovine koja je perspektivna, te da je ovo političko pitanje. Jedan od uslova da bi BiH dobila MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO) je da se perspektivne lokacije, njih 69, prepišu na državu BiH.

Politika

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i sigurnost, smatra da rješavanje pitanja vojne imovine nije samo političko pitanje.

“Sve objekte, i perspektivne i neperspektivne, treba rješavati u jednom komadu. Na tom pitanju se radi. Ovdje nije riječ samo o političkom pitanju, nego ima tu mnogo i tehničkih stvari. Svima je u interesu da se to što prije završi”, kazala je Majkićeva.

 

Nezavisne/Informer.ba