BiH Izdvojeno Vijesti

Za devet mjeseci 66.429 radnika ostalo bez posla

U zavodima i službama za zapošljavanje u BiH evidentirano je 529 989 nezaposlenih, dok je u toku devet mjeseci ove godine bez posla ostalo 66 429 radnika, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U Federaciji BiH (FBiH) zbog prestanka radnog odnosa prijavljeno je 35 232 radnika, u Republici Srpskoj 30 370, a u Brčko distriktu 827 radnika.

“U pitanju je stečaj, otkaz, smanjivanje broja radnika, prestanak ugovora o radu na određeno vrijeme i prekid radnog odnosa na zahtjev radnika”, rekao je za “Dnevni avaz” stručni saradnik za odnose s javnošću u Agenciji za rad i zapošljavanje Boris Pupić.

Prema njegovim riječima, rad na crno je veliki problem, a zvanični ovogodišnji pokazatelji govore da je BiH imala stopu nezaposlenosti od 44 odsto, javio je portal “Vijesti.ba”.

“Prema procjenama Saveza sindikata RS iz septembra 2011. godine, u ovom entitetu na crno radi više od 80 000, a otprilike iste procjene se vežu i za FBiH. Prema procjenama entitetskih zavoda za zapošljavanje, nešto manje od 40 odsto osoba vode se na evidencijama službi i zavoda za zapošljavanje, a angažovano je na crnom tržištu rada“, pojašnjava Pupić.

On je istakao da je za popravak situacije na tržištu rada, prije svega, potrebna politička stabilnost kako bi privukli više stranih investicija.

“Uz to, potrebno je liberalizovati i pojednostaviti propise otvaranja novih preduzeća, skratiti rokove za dobijanje odobrenja za pokretanje poslova i na taj način pokušati privući svjež kapital. Potrebno je eliminisati crno tržište rada. Rigoroznije i neprestane kontrole tržišta rada dovele bi do većeg broja prijavljenih radnika, a samim tim i do boljeg punjenja budžeta i mogućnosti pokretanja novih projekata”, smatra Pupić.

On ističe da se i dalje u BiH najlakše zapošljavaju visokoobrazovani ljudi, a da BiH, prema evropskim kriterijumima, još ima deficit visokoobrazovanih kadrova.

 

Srna/Informer.ba