Politika Udarno Vijesti

Za donošenje državnog budžeta nisu ispoštovane procedure

Iako je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi poslanici trebali razmatrati Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, trebala početi danas u 18 sati to se nije dogodilo jer je Kolegij oba doma PS BiH prekinuo svoju sjednicu i proglasio polusatnu pauzu.
Novinarima se niko od članova tog Kolegija nije obratio, ali je poslanica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović kazala da poslanici koji ne učestvuju u radu Kolegija, među kojima su i poslanici Stranke za BiH, nisu obavješteni o pomijeranju termina sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

Poslanici su danas dobili materijal koji je trebao poslužiti za raspravu i usvajanje budžeta za 2011. godinu, a taj dokument je praćen pismom predsjedavjućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića iz kojeg se vidi, kako kaže Hadžiahmetović, da nije ispoštovana procedura koja je trebala dovesti do usvajanja budžeta.

“Ovlašteni predlagač budžeta je Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH“, podsjeća Hadžiahmetović i naglašava da sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi ovaj dokument bio utvrđen.

Državni parlament trebao bi večeras usvojiti budžet za 2011. godinu kako bi se mogla donijeti odluka o privremenom finansiranju te da se ne bi ugrozilo finanisranje svih državnih, ali i entitetskih i kantonalnih institucija u 2012. godini.

Podsjećanja radi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je četiri puta ove godine usvajalo odluku o privremenom finansiranju državnih institucija jer se bh. političari nisu mogli dogovoriti o donošenju budžeta za 2011. godinu.

Fena/Informer.ba