BiH Vijesti

Za dvije godine 1.000 porodica se odlučilo pohraniti matične ćelije

Kompanija FAMILY-PLUS, partner Cryo Save u BiH saopćila je u petak da je ovih dana hiljadita porodica u BiH odlučila brigu o svom i zdravlju svoje djece uzeti u svoje ruke pohranivši matične ćelije.

“Hiljadu porodica koje su odlučile pohraniti matične ćelije su, zapravo, donijele odluku investirati u izvjesniju i zdraviju budućnost u najboljem smislu,” navodi se.

Direktorica kompanije FAMILY-PLUS, partnera Cryo Save u BiH Sanja Todorović-Vujičić kaže da je osoblje te kompanije ponosno na postignute rezultate i broj pohranjenih uzoraka matičnih ćelija u našoj zemlji.

“Procedura je vrlo jednostavna. Kad se roditelji odluče za našu uslugu, potrebno je da nam se obrate dva ili najkasnije mjesec dana prije porođaja. Nakon što oba roditelja potpišu ugovor, dobijaju paket koji sadrži pribor za vađenje krvi iz pupčane vrpce i njeno pohranjivanje, koji trudnica nosi sa sobom na porođaj”, objasnila je ona.

Uzorci s matičnim ćelijama mogu se uzeti u svakom porodilištu u BiH neposredno nakon poroda. U svim slučajevima prikupljanja uzoraka striktno su poštovana pravila sterilnosti, što je veliki uspjeh za našu zemlju obzirom da niti jedna druga zemlja u regionu nije ispoštovala te uvjete.

Todorović – Vujičić stoga je zahvalila stručnom osoblju, doktorima i medicinskim sestrama širom BiH, koji su to omogućili. Zahvalila je za njihovu profesionalnost i predanost, te shvatanje značaja matičnih ćelija i ovog projekta.

“Cryo Save je dvije godine prisutan u BiH, a za to vrijeme hiljadu porodica se odlučilo da pohrani matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce u ovu najveću evropsku banku za čuvanje matičnih ćelija”, navodi se.

Iz Kompanije se navodi da treba uzeti u obzir da se prije dolaska Cryo-Savea u BiH znalo vrlo malo o liječenju matičnim ćelijama, a “danas se broj sačuvanih uzetih uzoraka popeo na 1.000, što dovoljno govori o povećanju informiranosti ali i svijesti kod naših građana”.

“Matične ćelije izdvojene iz krvi i tkiva pupčane vrpce danas se uspješno koriste u liječenju više od 100 teških oboljenja poput leukemije, različitih vrsta anemija, autoimunih oboljenja, metaboličkih poremećaja i slično“, navodi se.

Liječnici u cijelom svijetu slažu se da je otkriće liječenja oboljenja putem matičnih ćelija jedno od najvećih medicinskih dostignuća.

“Cryo Save” je vodeća evropska banka za čuvanje matičnih ćelija izdvojenih iz pupčane vrpce pri rođenju i pohranjenih metodom krioprezervacijom odnosno smrzavanjem, koja u BiH djeluje putem partnerske kompanije FAMILY-PLUS.

“Bolje je imati ih, a ne trebati, nego trebati ih, a nemati. Matične ćelije imaju nevjerovatnu sposobnost stvaranja različitih vrsta tkiva prilikom diobe i razvoja. S tom sposobnošću, matične ćelije igraju bitnu ulogu u toku razvoja bebe i veoma su značajne u oporavku oštećenih ili ostarjelih tkiva u kasnijim fazama života. Njihova moć proizvođenja različitih vrsta specijalizovanih ćelija ih tako čini jedinstvenim i moćnim u terapijskoj primjeni u medicini”, navodi se.

 

Fena/Informer.ba