BiH Izdvojeno Vijesti

Za euroatlanski put BiH nema alternativu

BiH mora govoriti jednim glasom i njen euroatlantski put nema alternativu, ocijenjeno je danas na sastanku premijera Federacije BiH Nermina Nikšića sa direktorom za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjerom Mirelom.

Nikšić i Mirel saglasili su se da kapaciteti pravosudnih institucija BiH ni u kom slučaju ne smiju biti dovedeni u pitanje, nego ih treba podići na nivo evropskih standarda, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Govoreći o fenomenu “dvije škole pod jednim krovom“, Nikšić je rekao da je federalna Vlada opredijeljena za rješavanje ovog problema, ističući da je zatečeno stanje neprihvatljivo.

Mirel je istakao da je Evropska komisija spremna da pomogne vlastima FBiH u rješavanju ovog pitanja, zajedno sa ostalim međunarodnim organizacijama i uz široku javnu kampanju i otvoreni dijalog.

Nikšić je upoznao Mirela i o aktivnostima na izmjenama Zakona o državnoj službi u FBiH, naglašavajući da one ne predstavljaju suštinsku reformu, već restrukturisanje pojedinih organa javne uprave.

Današnjem sastanku prisustvovao je i vršilac dužnosti šefa delegacije EU u BiH Renco Davidi.

 

Srna/Informer.ba