BiH Udarno Vijesti

Za metar drva do 100 KM

Građani u Federaciji BiH strahuju od nadolazeće zime, jer iz “BH gasa” najavljuju ponovno poskupljenje ovog energenta, a cijene uglja i drva već su porasle u odnosu na prošlu godinu do 30 odsto.

Velika potražnja je za drvima i ugljem. Metar drva u balvanima košta 80 KM, a metar izrezanih i iscijepanih drva i do 100 KM. U firmi “Drvosječa”, koja ugalj i drva prodaje u cijeloj Federaciji BiH, metar iscijepanih drva košta 90 KM, međutim, nakon najava da će ruski “Gazprom” isključiti dotok plina u FBiH, cijena drva je skočila na 100 KM, a tona uglja košta 127 KM. Kod drugih privatnih  firmi i pojednica koji se bave dopremom drva i uglja, cijene drva po metru kreću se između 80 i 100 KM, a cijena tone uglja je između 120 i 200 KM, sve ovisi o cijeni prevoza.

Mesud Lakota, predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo, kaže da će ova zima za građane u KS i FBiH, ali i cijeloj BiH biti teška, jer sa poskupljenjem energenata, još će više poskupjeti hrana i komunalne usluge.

U situaciji smo da se u ovom tenutku  kod 50 posto građana u BiH urušio standard, jer moraju izdvojiti danas više nego juče kada su u pitanju hrana, ogrijev i komunalne usluge. To su osnove za život, a teško da će  građani u narednom periodu sebi moći priuštiti i osnovno. Plate su iste, penzije u zadnje dvije, tri godine  su više samo pet posto. Godinama  gledamo kako  životni standard građana pada, u javnosti se ne prikazuje inflacija, a čim pomenemo energiju svjesni smo da će doći do poskupljenja  i hrane“, objašnjava Lakota.

Čim pomenemo energiju svjesni smo da će doći i do poskupljenja hrane, objašnjava Lakota

Građani Sarajeva se brinu da neće moći  izdržati  zimu koja dolazi, s obzirom na to da i meteorolozi najavljuju dosta niske temperature zraka s obilnim padavinama.

Najavljuju velike hladnoće, isključenje gasa, cijene drva i uglja su porasle naglo, narod nema novaca da se s ogrijevom namiri za cijelu zimu. Bojim se da nas čeka pakao”, kaže nam Sarajlija Asim Hodžić.

Stav “BH gasa” je još odranije poznat. Ukoliko ostane sadašnja cijena plina, ova kompanija će na kraju godine biti u gubitku 17 miliona KM. “BH gas” je već uzeo kredit od 11 miliona KM kako bi izmirio obaveze prema isporučiocu plina, ruskom “Gazpromu”, a poskupljenje pravdaju time što od prošle godine cijena gasa za distributere u BiH i velike potrošače nije mijenjana, a porasla je nabavna cijena i promijenjen je kurs dolara. S druge strane, distributer gasa za Kanton Sarajevo, “Sarajevogas”, duguje “BH gasu” više od 30 miliona KM za isporučeni gas.

Dugovi su lančani, jer “Sarajevogas” duguje “BH gasu” zbog duga “Toplana” Sarajevo prema “Sarajevogasu”, koji je porastao na čak 72 miliona KM.

Nezavisne/Informer.ba