Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Za nerad redovna primanja

Ne primjenjuje se prošlogodišnja praksa novčanog kažnjavanja poslanika za neopravdano odsustvo sa sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, tako da 20 do 30 njih, koliko ih sada neopravdano izostaje po sjednici, za nerad ima uredna primanja.

U Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kazali su da je samo za stari saziv Doma važila odluka o sankcionisanju neopravdanih izostanaka.

Ta odluka donesena je u decembru 2009. godine i po njoj je profesionalnim poslanicima odbijano 130 KM za svaku sjednicu kojoj neopravdano nisu prisustvovali, a neprofesionalcima po 100 KM.

Stanko Primorac, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da se ovo trenutno ne primjenjuje i da svi primaju puni paušal pa su ga tako, kako je provjerio, primali i poslanici dva HDZ-a za tri mjeseca koja nisu dolazili na sjednice Doma.

“U tijeku su izmjene poslovnika i većina članova Kolegija bila je da se pitanje sankcioniranja neopravdanih izostanaka preciznije definira kroz poslovnik, da se vidi koje se mjere mogu poduzeti. Međutim, nedolazak na sjednice radnih tijela u Parlamentu se sankcionira odbijanjem dnevnice od 80 KM”, dodao je Primorac.

Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH, istakao je da jedan poslanik za nerad prima platu koliko deset penzionera penziju. U malo “boljoj” poziciji je oko 100.000 radnika u industriji, čija je prosječna plata oko 450 KM.

“To što ne dolaze na sjednice je totalna neodgovornost i uzimanje para na nepošten način. Penzioner jedva preživljava, a ovi za nerad uzimaju dobre pare. Njihovo mjesečno primanje je kolika je nečija godišnja penzija”, dodao je Omerefendić.

U Centrima civilnih inicijativa, organizaciji koja prati rad vlasti, istakli su da neodgovoran odnos prema građanima mora biti novčano kažnjen jer se može desiti da se neki poslanik do kraja mandata ne pojavi na sjednici, a uredno će primati naknadu.

Po njihovom izvještaju, i u prvih devet mjeseci ove godine izražen je problem velikog broja neopravdano odsutnih poslanika, 20 do 30 njih u prosjeku po sjednici. Za to vrijeme na plate i naknade potrošena su tri miliona KM. Zabilježeno je i da šest od 98 poslanika za tih devet mjeseci nije nikako učestvovalo u raspravama.

“Dešava se da se pojave na sjednici, a onda se usput izgube pa na početku sjednice bude 85 poslanika, a kada je glasanje, bude se na ivici kvoruma. Mislili smo da će praksa kažnjavanja biti kontinuirana, ali nije. Jednostavno rješenje da se vidi ko nije prisutan je stavljanje u funkciju sistema elektronskog glasanja, za koji je dato 1,8 miliona KM”, dodaju u CCI-ju.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, smatra da treba naći način za sankcionisanje onih koji neopravdano izostaju sa sjednica, te da je to što se ne primjenjuje ranija odluka pitanje još neusaglašene političke volje predstavnika Administrativne komisije.

U Domu naroda Parlamenta FBiH, koji nije ni bio uveo praksu sankcionisanja neopravdanih dolazaka delegata, rekli su da oni uvijek imaju dobar kvorum i da “nema nekih neopravdanih izostanaka”.

Na plate i naknade 58 delegata u ovoj je godini do sada potrošeno 1,6 miliona KM, a 12 delegata nije imalo učešća u raspravama.

  • 2.640 KM osnovna plata federalnog poslanika
  • 600 KM paušal
  • 600 KM za odvojeni život i stanarinu

 

Nezavisne/Informer.ba