BiH Udarno Vijesti

Za obilježavanje 11. jula na računu 1.800 KM

Organizacioni odbor za obilježavanje 16. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i ove godine ima finansijskih problema jer entitetske vlade, Vijeće ministara BiH, ali ni druge institucije nisu još uvijek uplatili predviđena sredstva. Tako dvadesetak dana pred klanjanje dženaze i ukop oko 600 žrtava genocida stanje na računu nije se promijenilo. I dalje stoji uplaćenih samo 1.800 maraka! Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica i predsjednik Odbora, za “San” kaže da su prije mjesec dana počeli tošiti novac Opštine za aktivnosti koje ne mogu čekati poput čišćenja terena i obilježavanja trase za «Marš mira».

” Očekujemo uplatu značajnijih iznosa od Vlade RS, federalne Vlade, određenih ministarstava, odnosno Vijeća ministara, a koji će značajno promijeniti finansijsku konstrukciju. Nije se nikada desilo da budemo totalno ignorisani i nadam se da nećemo ni ove godine – kaže Duraković i dodaje da je u opštinskom budžetu ove godine za obilježavanje 16. godišnjice genocida predviđeno 200.000 KM, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine. Duraković očekuje da će ove godine biti znatno više učesnika «Marša mira» koji je njih, kao organizatora, nešto sveto i zasigurno će učiniti sve da zaštite njegov dignitet.

” Poučeni prethodnim iskustvom ove godine na osiguranju Marša mira, pred entitetske policije, bit će angažovana i profesionalna zaštitarska agencija. Stotinu zaštitara radit će rigorozno uključujući i isključivanje neodgovornih pojedinaca zbog nepoštivanja kodeksa ponašanja” – pojašnjava Duraković.


Potrebna sredstva

Prošle godine za obilježavanje genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica potrošeno je oko 750.000 maraka. Prema procjenama Ćamila Durakovića i ove godine bit će potreban približno isti iznos sredstava da bi se se pokrili svi troškovi.

 

San/Informer.ba