Ekonomija Udarno Vijesti

Za sedam dana ističe rok za fiskalizaciju: Obveznici i dalje čekaju

Fiskalizacija u Federaciji BiH treba biti završena do 15. jula, to je krajnji rok, ali kako su nam kazali u Poreznoj upravi Federacije BiH, iako je ostalo samo još sedam dana roka da obveznici izvrše fiskalizaciju, za sada nije zabilježen povećan broj zahtjeva. U PU su do 6. jula stigla ukupno 15.523 zahtjeva za fiskalizaciju, a s jučerašnjim danom ukupno je stavljeno u funkciju 14.857 fiskalnih uređaja.

PU podsjeća obveznike fiskalizacije da su do 15. jula dužni staviti fiskalni uređaj u funkciju evidentiranja prometa. Da li će doći do produženja roka za fiskalizaciju i nakon 15. jula, PU u ovom trenutku ne može odgovoriti”, kazala je stručni savjetnik za odnose s javnošću u PU Adisa Hamzić.

Iz PU podsjećaju da su kazne za nepoštovanje pravila o fiskalizaciji za obveznike fiskalizacije od 2.500 KM do 20.000 KM, a bit će kažnjavani zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja, neizdavanja fiskalnih računa, zatim ukoliko obveznik počne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga prije nabavke fiskalnog sistema i fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegovog povezivanja s terminalom i instaliranja na prodajnom mjestu ili nabavi, fiskalni sistem za koje nije izdato odobrenje i ako ne zaključi ugovor s ovlaštenim  servisom o servisiranju i tehničkoj podršci za korištenje nabavljenog fiskalnog sistema. Za navedene prekršaje kažnjava  se i odgovorno lice u iznosu od 1.000 KM  do 3.000 KM, a poduzetnik u iznosu od 3.000 KM do 10.000 KM.

Također napominju da su kupci dužni tražiti fiskalni račun te da je propisana novčana kazna od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole nemaju račun za kupljenu robu u krugu od 20 metara od prodajnog mjesta, piše Oslobođenje.

 

Informer.ba