Izdvojeno Region Vijesti

Za sedam dana izmjenjena optužnica za Mladića

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prihvatio je prijedlog Haškog tužilaštva da se izvrši izmjena optužnice protiv Ratka Mladića, u cilju „pojašnjenja i preciziranja optužbi“.

Alphons Orie, sudija Haškog tribunala, prihvatio je prijedlog „izmjena i restruktuiranja“ optužnice protiv Mladića, bivšeg komandanta Glavog štaba Vojske Republike srpske (VRS), naglasivši kako je Haško tužilaštvo priložilo „dovoljno novih dokaza“.

Haškom tužilaštvu dat je rok od sedam dana da predaju izmijenjenu optužnicu.

“Smatram da dokazi Tužilaštva, ukoliko ih Sud prihvati i ukoliko ne budu osporeni u toku postupka, u dovoljnoj mjeri podupiru vjerovatnoću da bi optuženi bio proglašen krivim od strane bilo kojeg poštenog suda“, navodi se u odluci sudije Oriea.

U prijedlogu Haškog tužilaštva za izmjenu optužnice iz maja prošle godine navode se četiri glavne izmjene u odnosu na optužnicu koju je Haški sud prvi puta podigao 1995. godine.

Izmjene, kako tvrde u Haškom tužilaštvu, urađene su da bi se optužnica “dovela u sklad s praksom Tribunala u Haagu i kako bi uključila nove dokaze koji su sakupljeni od 2002. godine”.

Haško tužilaštvo predlaže da se izmjenom optužnice izvrši „ažuriranje i pojašnjenje“ navoda koji se odnose na pojedinačnu odgovornost Mladića, kao i da se izvrši restrukturiranje i smanjenje broja tačaka optužnice.

U predloženoj optužnici, Mladić se tereti u 11 tačaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, koji se tiču etničkog čišćenja na području BiH između 1992. i 1995., kampanju terora građana Sarajeva, uzimanje talaca i genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995..

Prethodna optužnica protiv Mladića sadržavala je 15 tačaka, a iz Tužilaštva naglašavaju da “nije došlo do smanjenja broja općina”, već samo do “restrukturiranja navoda optužnice”.

“Sve općine koje se nalaze u optužnici obrađene su u barem jednom predmetu pred Haškim tribunalom. Većina dokaza koji se tiču baze zločina na području općina tako će moći biti prihvaćena putem utvrđenih činjenica, što će smanjiti vrijeme potrebno za saslušanje svjedoka”, objašnjavaju u Haškom tužilaštvu.

Ratko Mladić se spominje i u optužnici protiv Radovana Karadžića kao “jedan od ključnih saučesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP)”, te je Tužilaštvo u Haagu predložilo “izjednačenje navoda optužnica protiv Karadžića i Mladića”.

“Na taj način, predložena optužnica bi omogućila spajanje ovih predmeta, u slučaju da se Mladić uhapsi u razumnom vremenskom roku. S obzirom da su Karadžić i Mladić glavni članovi UZP-a u obje optužnice, oni bi bili jako prikladni za spajanje”, ističu u podnesku koje je Tužilaštvu u Haagu podnijelo u maju prošle godine.

Suđenje Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, započelo je u oktobru 2009. godine. Karadžić je u bjekstvu bio više od deset godina.

Mladić je uhapšen u četvrtak, 27. maja, 2011.godine u Srbiji. Nakon saslušanja pred Višim sudom u Beogradu, Maja Kovačević-Vučić, glasnogovornica Suda, kazala je da je Sud odlučio da su svi uslovi za ekstradiciju Tribunalu u Haagu ispunjeni, te da je Mladić sposoban pratiti suđenje.

U međuvremenu, Haški tribunal u iščekivanju Mladićevog izručenja imenovao je sudije koji će voditi postupak protiv njega nakon izručenja u Haag.
Kako saznaje BIRN – Justice Report, sudije Christoph Flugge, Alphons Orie i Bakone  Moloto će biti članovi Sudskog vijeća.

 

Fena/Informer.ba