Crna hronika Vijesti

Za šest mjeseci u RS-u evidentirano čak 146 samoubistava

Na području Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 146 samoubistava, koliko i u istom periodu prošle godine, rekla je Srni portparol direktora Policije RS Gordana Davidović.

Od toga su 119 samoubistava izvršili muškarci, a 27 žene.

Najčešći način izvršenja samoubistva je vješanje i takvih slučajeva bilo je 91. Vatrenim oružjem život je sebi oduzelo 28 lica, utapanjem 11, bombom četiri i 12 na ostale načine.

Kada je riječ o starosnoj dobi, najviše samoubistava počinili su stariji od 50 godina – 104. Život su sebi oduzela i dva lica mlađa od 18 godina, šest lica starosti od 18 do 30 godina i 34 lica starosti od 30 do 50 godina.

Najviše samoubistava evidentirano je na području Centra javne bezbjednosti Banjaluka – 73. Na području CJB Doboj za šest mjeseci bilo 17 samoubistava, CJB Istočno Sarajevo 16 i CJB Trebinje 10.

Obradom slučajeva samoubistva i praćenjem ove pojave MUP RS došao je do zaključka da su osnovni motivi najčešće teška bolest, psihičko stanje (duševno bolesne osobe), strah od samoće, siromaštvo, loš socijalni status i neuzvraćena ljubav, kao i neplaćeni dugovi, alkoholizam itd“, rekla je Davidovićeva.

Ona je rekla da se kod maloljetnika motiv samoubistva svodi na nerazumijevanje, sukob sa roditeljima, nesređene odnose u porodici, neuspjeh u školi.

Pojedinci se na samoubistva odlučuju zbog frustracija, odnosno nesklada želja i mogućnosti“, rekla je Davidovićeva, napominjući da motive i razloge samoubistva često nije moguće pouzdano utvrditi.

Samoubistvo je socio-patološka pojava čijom analizom i uzrocima treba da se, osim policije, bave sociolozi, psiholozi, pedagozi u školama, te medicinski radnici“, rekla je Davidovićeva.

Sociolog profesor doktor Ivan Šijaković rekao je da najčešće uzroke samoubistva treba tražiti u današnjem vremenu siromaštva, strahu od samoće te specifičnim uslovima života, kao i psihičkom stanju ličnosti.

Šijaković je rekao da je samoubistvo više psihičko-medicinska pojava kojoj treba posvetiti dosta pažnje.

Policija RS u svakom pojedinačnom slučaju samoubistva izlazi na uviđaj i vrši provjeru, utvrđuje uzrok i okolnosti u kojima je nastupila smrt, elemente koji bi ukazivali na eventualnu nasilnu smrt ili postojanje krivičnog djela.

 

Srna/Informer.ba