Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Za ubistvo Amara Mistrića Vuk dobio 16, Herak šest godina i osam mjeseci zatvora

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Edina Vuka  (24) na 16 godina zatvora za ubistvo Amara Mistrića Anel Herak (24) je kažnjen sa šest godina i osam mjeseci za nasilničko ponašanje i izazivanje opšte opasnosti, dok su Midhat Čajić (23) i Almir Bravo (24) dobili po šest mjeseci zatvora zbog neprijavljivanja počinilaca nakon učinjenog krivičnog djela.

Fuad Mistrić, otac ubijenog Amara Mistrića, izjavio je za Informer.ba da ‘‘izrečnom kaznom pravda nije zadovoljena i da će uslijediti žalba na navedenu presudu”.

Tužilac u ovom slučaju Edin Muratbegović izjavio je slijedeće: “Nezadovoljni smo visinom kazne koju su dobili Vuk i Herak. Kad dobijemo presudu u pisanoj formi, analizirat ćemo je, ali i najvjerovatnije uložiti žalbu. Ne znam po kom je osnovu Sud našu kvalifikaciju pokušaj ubistva trudnice Heraku prekvalificirao u izazivanje opšte opasnosti, odnosno kako je on oslobođen optužbi za nedozvoljeno držanje oružja, kad je i sam priznao to djelo”.

Amar Mistrić, inače konobar i suvlasnik kafića Ocho Rios, ubijen je kad je zamolio Vuka i njegovo društvo da izađu iz kafića, jer je kraj radnog vremena.

Vuk je tada ustao iza stola i razbio flašu govoreći da mu niko ne može isključiti muziku i da će on ostati koliko želi.

Kad ga je Mistrić ponovo zamolio da popije piće i ode, Vuk ga je napao, a Herak je iz torbice izvadio pištolj kojim je Mistrića, dok je bio na podu, počeo udarati. Kada je Heraku ispalo oružje, Mistrić ga je dograbio, ali na zahtjev Vuka i Heraka i odložio.

Tada je Vuk uzeo pištolj s poda, prislonio ga Mistriću uz glavu, te mu u potiljak iz neposredne blizine ispalio hitac. Vuk, s pištoljem u ruci, i Herak su nakon toga istrčali iz kafića te pobjegli Seatom, koji je vozio Čajić, a Bravo se nalazio na mjestu suvozača. Vuk je iz vozila u ulici Džemala Bijedića izbacio pištolj kroz prozor, te su se odvezli u nepoznatom smjeru. Prethodno su Čajić i Bravo u Ocho Riosu sjedili s Vukom i Herakom, a kada je došlo do prepirke napustili su objekt.

Sarajevska policija je nedugo zatim uhapsila Čajića i Bravu, dok su Vuk i Herak uhvaćeni nekoliko dana poslije zločina u Policijskoj stanici Omiš, gdje ih je, dok su se raspitivali o boravišnoj vizi, prepoznao jedan policajac.

Početkom oktobra 2009. izručeni su bh. pravosuđu.

Ubistvo se desilo 13. avgusta 2009. godine.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 18. februara 2010. godine u Kantonalnom sudu Sarajevo.

Herak je kažnjen i jer je 10. maja 2009, dok se Obalom Kulina bana vozio u Opel Corsi, zamalo ubio Nejru Varatan, koja je bila u devetom mjesecu trudnoće, pucajući na automobil u kojem se ona vozila sa suprugom.

Pucao je zbog toga što je vozač Mercedesa pokušao preteći Corsu u kojoj je Herak bio suvozač. Herak je za nasilničko ponašanje dobio četiri godine zatvora, a za izazivanje opšte opasnosti (kad je pucao na trudnicu) tri godine, te mu je izrečena jedinstvena kazna od šest godina i osam mjeseci zatvora. Oslobođen je optužbi za nedozvoljeno držanje oružja.

 

Informer.ba