BiH Vijesti

Za zločine u logoru Dretelj zatražen pritvor četvoro osumnjičenih

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Srećku Hercegu, Ivanu Mediću, Marini Grubešić-Fejzić i Ivanu Zeleniki koji se sumnjiče za zločine počinjene nad srpskim civilima u logoru Dretelj u opštini Čapljina 1992. godine.

Tužilaštvo je na današnjem ročištu istaklo da postoje dokazi o osnovanoj sumnji da je četvoro uhapšenih počinilo zločine u Dretelju i da im treba odrediti pritvor zbog mogućnosti bjekstva i uticaja na svjedoke.

Obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora, tužilac Džud Romano je rekao da je ova četvorka imala ključne uloge u zločinima koji su počinjeni od maja do avgusta 1992. u logoru koji su osnovale Hrvatske odbrambene snage (HOS).

“U logor su nezakonito zatvarani Srbi. Bilo je zatvoreno oko 200 civila, koji su mučeni, premlaćivani i seksualno zlostavljani, a nekoliko ih je na smrt premlaćeno. Jedna od zatvorenica je 33 puta silovana, a seksualno je zlostavljana čak i 70-ogodišnja starica”, rekao je Romano.

Branioci osumnjičenih odbacili su navode Tužilaštva kao neosnovane i paušalne, te naglasili da su osumnjičeni porodični ljudi lošeg imovinskog stanja, pa nemaju ni razloga ni uslova da pobjegnu.

Navodeći da se istraga o Dretelju vodi od 2006. godine i da je u početku pokrenuta protiv drugih lica, branilac Srećka Hercega, advokat Krešimir Zubak ocijenio je da je Tužilaštvo “ušlo u postupak, a da nije utvrdilo ni osnove sumnje”, te da želi samo da “počisti ladice”.

Tužilac Romano je replicirao da je tokom istrage Tužilaštvo nastojalo doći do arhive u Hrvatskoj, ali da su zahtjevi odbijani sve do prošlog mjeseca.

I drugi branioci su zatražili da se zahtjev za određivanje pritvora odbaci, te da se u krajnjem slučaju odrede mjere zabrane napuštanja mjesta boravka.

Četvoro osumnjičenih uhapšeno je 22. februara, a Sud će naknadno donijeti odluku o pritvoru.

 

Srna/Informer.ba