Svijet Vijesti

Zabrana nošenja burki narušava toleranciju u Europi

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Tomas Hamarberg u svom komentaru navodi da islamofobija i antimuslimanske predrasude nastavljaju da narušavaju toleranciju u Europi.

Prema njegovom mišljenju, jedan od simptoma te pojave jeste rasprava o zabrani nošenja burke i nikaba na javnim mjestima.

On je podsjetio da će u Belgiji 23. jula stupiti na snagu zakon prema kojem je, osim novčane kazne, predviđena i zatvorska kazna u trajanju do sedam dana, za žene u toj vrsti odjeće

Francuska je u aprilu ove godine postala prva zemlja u Evropi u kojoj je zabranjeno nošenje velova na licima žena. Predviđena novčana kazna za svaku ženu koja nosi nikab ili burku iznosi 150 evra i mora proći “obuku iz građanskog ponašanja“.

Od stupanja zakona na snagu kažnjeno je ili krivično gonjeno oko 30 žena.

Hamarberg navodi da se i u zemljama, poput Austrije, Danske, Holandije sve glasniji zahtjevi za provođenjem sličnih mjera.

On je podsjetio da su vlasti u sjevernoj Italiji iskoristile stari antiteroristički zakon protiv pokrivanja lica zbog bezbjednosnih razloga da bi kažnjavali žene koje su potpuno pokrivene.

Hamarberg tvrdi da je jedan od glavnih argumenata onih koji predlažu takve mjere je da je kažnjavanje u najboljem interesu malog broja žena u Evropi koje nose velove.

Prema njegovim rijelima, mišljenje zagovornika ove teze je da će ženama kazne pomoći da se oslobode. On je dodao da je veoma malo primjera koji to potvrđuju.

Hamarberg napominje da je mnogo vjerovatnije da će takvi zakoni, kojima su očigledna meta pripadnici jedne vjere, dodatno stigmatizirati te žene i izazvati njihovo otuđenje od društva.

Zabrana ulaska ženama u burkama ili nikabima u javne institucije, kao što su bolnice ili vladine zgrade, samo može rezultirati time da one u potpunosti izbjegavaju te ustanove. To nije oslobađanje.

Hamarberg je istakao da se i sa pravom reaguje na odluku svakog režima kojom se naređuje ženama da moraju biti potpuno pokrivene velovima, jer je to represivna mjerea i kao takva ne treba da bude prihvaćena. Međutim, problem se ne riješava time što će žene biti mete kažnjavanja.

Način na koji se oblači mali broj žena prikazan je kao veliki problem za koji su potrebne hitne diskusije i zakoni, i to je veoma tužna kapitulacija pred predrasudama ksenofoba.

Mnogo dublji problemi međukulturnih tenzija i nesuglasica stavljeni su u drugi plan diskusijama o nikabu i burkama. Umjesto što ohrabruju ovo nesrećno razmimoilaženje, politički lideri bi trebalo da preduzmu odlučniju akciju protiv zločina zbog mržnje i diskriminacije prema manjinama, zaključio je Hamarberg.

 

Srna/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Svako ima pravo da nosi ono sto zeli …one su same izabrale svoj put i svoj zivot i svoja uvjerenja i vjerske obicaje… Licno, ovo je ponizenje zene i njenog dostojanstva, ali kazu to je vjera i tako mora biti..e sada, opet..niti jedna ze…mlja, vlada niti individualac NEMA PRAVO zabraniti tim zenama da nose sto zele i vjeruju u ono sto zele..znaci, opet s druge strane se pravi diskriminacija licnosti i njenog uvjerenja i PRAVA!!!!
    A zakon i vlada jedne zemlje, policija i granicne sluzbe vrlo lako to mogu regulisati…postoje i ZENE policajci koje mogu legitimisati u prostoriji odredjenoj za to, pregledati ko se nalazi ispod burki…