Politika Udarno Vijesti

Zabrinuti Dodik i Tihić traže odgađanje lokalnih izbora

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) Milorad Dodik i Sulejman Tihić danas su, u kontekstu ušteda u javnom sektoru, razmatrali inicijativu za odgađanje lokalnih izbora i njihovo provođenje zajedno s narednim općim izborima 2014. godine, te zajednički konstatirali da ta inicijativa zaslužuje podršku jer bi dovela do značajnih ušteda i racionalizacije ukupnog izbornog ciklusa u BiH.

Dogovoreno je da se o toj inicijativi razgovara i sa čelnicima drugih političkih partija te da se u slučaju saglasnosti pokrenu odgovarajuće inicijative, saopćeno je iz SNSD-a nakon sastanka.

Posebna pažnja posvećena je problemu demobiliziranih pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) te je zajednički data podrška Vijeću ministara BiH da što prije predloži rješenja ovog pitanja.

Shodno zaključcima s posljednjeg sastanka političkih lidera, Dodik i Tihić podstakli su organe vlasti da preduzmu korake radi smanjenja javne potrošnje na svim nivoima i postizanja značajnih ušteda u javnom sektoru, a da bi se kroz taj proces došlo do sredstava kojima bi se riješilo pitanje demobiliziranih pripadnika OSBiH, ali i dala konkretna podrška privrednom sektoru BiH.

Predsjednici SNSD-a i SDA dali su nedvosmislenu podršku institucijama na svim nivoima da ulože dodatne napore da bi BiH što prije bila u situaciji da podnese kredibilnu akreditaciju za kandidatski status u EU.

Razmijenili su viđenja i o pitanju lokalnih izbora u Srebrenici, a iz SNSD-a je saopćeno da je dogovoren nastavak razgovora o toj temi.

Inače, nakon sastanka i Dodik i Tihić su izbjegli novinare, koji su ostali uskraćeni za izjavu iako su čekali više od sat i po da se sastanak završi i lideri stranaka obrate medijima.

 

Fena/Informer.ba