BiH Udarno Vijesti

Zabrinutost iz RS-a: Ćirilica na saobraćajnim znakovima u FBiH ‘ne može opstati’

Na većini saobraćajnih znakova u Federaciji BiH obrisani su natpisi na ćirilici, a na nemalom broju ispisani su uvredljivi napisi prema Srbima, javila je novinska agencija SRNA.

 

Natpisi na ćirilici nestali su odmah nakon što su postavljeni, pa ih tako nema na ulazima u gradove poput Sarajeva, Mostara, Posušja, Livna, Tomislavgrada, Zenice.

Nakon što su ponovo postavljeni “sporni natpisi” su opet izbrisani, a policija ni u jednom slučaju nije pronašla počinitelje.

Ćirilični natpisi u FBiH ostaju samo ako su visoko pa ih protivnici ćirilice nisu mogli ukloniti, piše SRNA.

Pravilnikom o saobraćajnim znakovima u BiH, koji je stupio na snagu prije četiri godine, utvrđena je dvojezičnost svih oznaka s imenima gradova. Dvojezični natpisi postavljeni su tek 2009. godine.

U Federaciji BiH natpisi su ispisani prvo latinicom, a zatim ćirilicom, dok je u Republici Srpskoj obrnuto. Međutim, na prostoru Srpske latinični natpisi nisu izbrisani.

Da se o jezicima ne brinu ni oni koji se zaklinju u brigu o BiH, govori i podatak da OHR na službenim stranicama često zanemaruje hrvatski i srpski jezik, te ćirilično pismo.

 

Srna/Informer.ba