Politika Udarno Vijesti

Zaduživanje na sve strane, prijeti li RS-u grčki scenarij?

Prijeti li Republici Srpskoj grčki scenarij, izazvan lošim potezima aktuelnih vlastodržaca? Ako se stav traži od premijera Džombića, onda ćete čuti da je sve med i mlijeko. No opozicija i armija opljačkanih radnika sve je glasnija u najavi općeg bunta  protiv svega onoga što je u vezi sa rušenjem i siromašenjem radničke klase.

Privatizacijsko-tajkunska mafija, svojevremeno, jeftino je pokupovala brojna  preduzeća,  zaposjela  njihove nekretnine, nije investirala u proizvodnju. Logičan slijed je da su radnici ostali ili ostaju bez posla. Konkretan primjer dolazi iz banjalučke firme “Rudi Čajavec”. Sličnu sudbinu mogla bi doživjeti i banjalučka Fabrika duvana. Svi vapaji za pomoć ostali su bez odgovora. “Ukoliko nestane Fabrike duvana, glavni krivci za to će biti institucije vlasti na čelu s Vladom“, kaže Miroslav Marinković, predsjednik Sindikata Fabrike duvana.

I umjesto da u ovakvim situacijama razmišlja kako raditi na otvaranju novih radnih mjesta, Vlada Republike Srpske donosi odluke o novim zaduženjima – 100 miliona maraka za potrošnju. A ukoliko se nastavi ovaj trend “domaćinskog poslovanja”, RS ulazi u fazu grčkog sindroma – jednoglasna  je opozicije. “Ne postoji ni jedan konkretan prijedlog, imamo mnoštvo dilema, ali ni jednog prijedloga“, kaže Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa.

Iz Vlade odgovaraju opoziciji: “Počeli ste s predizbornom kampanjom!” “Mnogi praktičari i teoretičari ekonomskih nauka i zaduživanje smatraju razvojnim resursom”, mišljenja je potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović.

I dok se u Vladi RS-a ovako pravdaju pred opozicijom, gladni radnici i  sindikat upućuju alarmatna upozorenja. “Iz budžeta je otišlo 14,4 miliona za zapošljavanje. A na drugoj strani imamo 154.000 nezaposlenih”, navodi Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

I dok se vlast, izgleda uljuljkana zimskim snom, više bavi novim zaduženjima nego životnim problemima građana, svakodnevno se smanjuje broj zaposlenih, a povećava se broj korisnika javnih kuhinja. A na mjestu nekadašnjih uspješnih preduzeća niču atraktivni stambeno-poslovni prostori.

 

Federalna.ba/Informer.ba