BiH Izdvojeno Region Vijesti

Zagreb: Dvodnevni seminar o euroatlanskim integracijama

“Odnosi s javnošću i euroatlantske integracije”, naziv je dvodnevnog seminara koji bi danas u Zagrebu trebala otvoriti ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić.

Učesnici seminara su novinari i uposlenici ministarstava vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana.

Prvog dana seminara učesnici bi trebali razgovarati o Sjevernoatlantskom savezu (NATO), o hrvatskom angažmanu u operacijama NATO-a te članstvu Hrvatske u NATO-u dok će jedna od sesija na skupu biti i NATO i EU misije i operacije u kontekstu novih sigurnosnih izazova.

Prema najavljenom programu seminara učesnicima bi o temi “Odnosi s javnošću i javna diplomatija” trebala govoriti pomoćnica glavnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza za javnu diplomatiju Kolinda Grabar-Kitarović.

Drugi dan rezerviran za integracije u Evropsku uniju, a učesnici će s glasnogovornicima ministarstava na prvoj sesiji razgovarati o temi “Komuniciranje članstva u Evropskoj uniji – ponos i predrasude”.

Također jedna od tema seminara je i “Financijska kriza, Hrvatska i EU” o kojoj bi trebao govoriti guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

 

Fena/Informer.ba