Region Udarno Vijesti

Zagreb: Oslobođen tinejdžer koji je silovao sestričine od 4 i 9 godina!

Sudija zagrebačkog Županijskog suda odbacio je zahtjev nadležnog državnog tužilaštva za zadržavanje počinitelja u istražnom zatvoru i pustio 15-godišnjaka, koji je priznao da je najmanje godinu dana primoravao na seksualne odnose 9-godišnju sestričnu te bludničio nad njezinom 4-godišnjom sestrom, piše “jutarnji.hr”.

Radi se o dječaku kojem je, otac u zatvoru u inostranstvu, a majci je zbog nebrige i zanemarivanja djeteta oduzeta roditeljska skrb. Dječak je živio kod bake, u zajedničkom kućanstvu s tetkom i tetkom te njihove dvije kćeri. Te je djevojčice, po vlastitom priznanju, seksualno zlostavljao.

Baka je, kako se doznaje, prošle sedmice otkrila što se događa.

Odmah je, šokirana, otišla u nadležni Centar za socijalnu skrb i rekla da više ne može kontrolirati i inače problematičnog dječaka i da ga nakon ovoga više ne želi u kući. Centar za socijalnu skrb o svemu je obavijestio policiju, koja je pak privela 15-godišnjeg dječaka.

Budući da tokom vikenda nema dežurnih specijaliziranih sudija za omladinu, dječak je priveden dežurnom sudiji istrage Krešimiru Devčiću, koji nije uvažio zahtjev nadležnog državnog tužilaštva te nije dječaka poslao u zatvor, već ga je pustio na slobodu.

Tačno je da je državno tužilaštvo tražilo istražni zatvor. Međutim, istražni zatvor se tako mladom počinitelju izriče vrlo, vrlo rijetko, u izuzetno teškim slučajevima. Procijenio sam da zatvor u ovom slučaju nema smisla jer ne smatram da bi mogao ponoviti djelo, naročito sada kad porodica zna što se događalo te će poduzeti sve da prevenira ponavljanje djela. Drugo, dječak je priznao što je učinio te je odmah rekao da se neće vratiti baki i da će vjerovatno otići majci. Dakle, nije se vratio u isto kućanstvo i nastavio živjeti sa žrtvama ” objasnio je sudija Krešimir Devčić.

 

Informer.ba