Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Zagreb: Osnovci psuju “majku bosansku” i nazivaju četnikom

Otac dječaka koji pohađa šesti razred Osnovne škole /OŠ/ “Ksaver Šandor Đalski” u Donjoj Zelini, mjestu u blizini Zagreba, ispisaće sina iz te škole, jer ga vršnjaci zlostavljaju samo zato što dolazi iz BiH, psujući mu “majku bosansku” i nazivajući ga četnikom.

Otac G. Ž. je svoje optužbe o ponašanju radnika i djece ove škole opisao u pismu, koje je prošle nedjelje poslao na adrese Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske i Kancelarije pravobranioca za djecu.

“Preseliću svog 12-godišnjaka u drugu školu, jer ne vidim način kako da spasim svoje dijete višemjesečne torture, vrijeđanja, ponižavanja, pa čak i fizičkog nasilja od njegovih vršnjaka i starijih učenika. Nastaviće se školovati u drugoj školi, jer ova ne preduzima ništa da se nasilje zaustavi, a ja i supruga bojimo se za psihičko i fizičko zdravlje svog djeteta”, navodi otac u pismu.

Otac tvrdi da se njegov sin suočio sa diskriminacijom i govorom mržnje samo zato što je porijeklom iz BiH, piše “Novi list”.

Svakodnevno vrijeđanje počelo je već u školskom autobusu, gdje su dječaku počeli psovati “majku bosansku” i nazivati ga četnikom i drugim pogrdnim imenima.

“Odi si u svoju Bosnu i jedi si svoju sirotinjsku kalju”, jedna je od izjava koje je dječak bio prisiljen da sluša.

Otac tvrdi da u školi na ta šikaniranja ne reaguju, iako je o svemu obavijestio i direktora i školskog psihologa.

 “Moga su sina više puta nepravedno optužili za nepodopštine koje uopšte nije napravio. Dok mene zovu iz škole za svaku sitnicu, kad su mog dječaka školski kolege izgrizli po nogama, nisu ga odveli ni ljekaru… Posjetio sam školskog psihologa i dvadeset minuta slušao kritike na račun svog sina kojeg, kako nam je rečeno, ‘treba stisnuti`”, ističe G. Ž.

Ministarstvo obrazovanja je povodom ovog pisma poslalo inspekciju u školu u Donjoj Zelini, čiji direktor Branka Dananić tvrdi da je škola preduzela sve mjere koje su joj na raspolaganju, angažovala stručno-pedagošku službu škole te kontaktirala centar za socijalni rad i policiju.

 

Srna/Informer.ba