Region Udarno Vijesti

Zagreb: Sukob policije i demonstranata protiv ulaska u EU

Dan prije održavanja referenduma za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju organiziraju se protesti protiv EU u Zagrebu i Rijeci.

U Zagrebu je na Trgu bana Jelačića održan protest u organizaciji Pokreta za Hrvatsku – NE u EU. Kako su najavili, neki od demonstranata su pokušali skinutu zastavu EU pa je došlo do sukoba istih sa pripadnicima  interventne policije.

Policija je privela pet sudionika i organizatora, među njima su predsjednik udruge Pravednik Natko Kovačević, jedan od organizatora skupa Marko Francišković, Ivan Pernar iz Saveza za promjene te čelnik Autonomne hrvatske stranke prava Dražen Keleminec.

Govornici su na skupu upozorili da će Hrrvatska ulaskom u EU izgubiti teško stečenu suverenost i samostalnost u Domovinskom ratu te biti podređena interesima krupnog kapitala i političkih elita. Upozorili su da se ekonomija Evropske unije naočigled raspada, što “jasno pokazuju nemiri u Grčkoj i Rumuniji te kriza u Italiji, Portugalu i Irskoj”.

Prema novinarskoj procjeni, na skupu je učestvovalo više stotina demonstranata, a bilo je i pristaša ulaska Hrvatske u EU koji su provocirali govornike. Prije početka izbila je žestoka svađa između organizatora i pripadnika policije koji su pokušali legitimirati neke sudionike.

Govornici su pozvali građane da sutra zaokruže “ne” te već danas krenu skidati “protuzakonito istaknute zastava Evropske unije u Zagrebu”.

Protest u Rijeci u 13 sati

Protest koji počinje u Rijeci u 13 sati na Jadranskom trgu organiziraju MASA (Mreža anarhosindikalista Hrvatska), Antifa Rijeka, Slobodarski Blok i Autonomni studenti.

“EU od nas zahtijeva zatvaranje brodogradilišta, naše zadnje značajne industrije koja zapošljava približno 40 000 radnika, a kao primjer imamo Poljsku koja je nakon ulaska u EU morala zatvoriti 17 brodogradilišta. Neizostavno je napomenuti kako će naših zastupnika u Europskom parlamentu, koji broji malo manje od 800 zastupnika, biti 12, a još bitnije je napomenuti kako u biti Europski parlament ne donosi nikakve ključne odluke, već to radi Europska komisija sačinjena od 27 povjerenika, koja nije direktno izabrana od građana Unije, već proizvoljno od vlada i naravno, lobijima krupnog kapitala. Dakle, “demokracija” Unije pada u vodu već pri prvom pomnijem istraživanju o “demokratskoj” strukturi Unije, koja je sačinjena od neopozivih birokrata, koji nisu izabrani od građana i do sada su donosili odluke isključivo u korist krupnog kapitala, a na štetu radne većine“, piše, između ostaloga, u njihovom pozivu na protest, piše Index.hr.

Foto: Cropix

Informer.ba