Region Udarno Vijesti

Zagrebčanka prostitucijom morala “odraditi” dug za frizeraj

Zagrebačka policija uhapsila je zbog trgovine ljudima i ropstva 48-godišnjeg muškarca koji je dvjema djevojkama posudio novac, a potom ih prisilio na prostituiranje u Njemačkoj kako bi mu vratile višestruko veće iznose.

Osumnjičeni je u maju 2009. godine 20-godišnjoj djevojci posudio 4.000 eura i obećao otvoriti frizerski salon, no ubrzo joj je rekao da nema novca za otvaranje salona i da treba natrag svojih 4.000 eura. Kako djevojka nije imala novac prisilio ju je da od novembra 2009. do augusta 2010. pruža eskort usluge na području Zagreba i Vodica. Vratila mu je dug, ali i predala polovicu zarađenog.

No, u decembru te godine osumnjičeni je ponovno tražio “povrat duga”, na što djevojka nije pristala. On joj je zaprijetio, nakon čega je otputovala u gradić Dierdorf, 20-ak kilometara sjeverno do Koblenza na zapadu Njemačke, gdje je pružala seksualne usluge u privatnom stanu, a potom u jednom od noćnih klubova kojemu je ostavljala 30 posto zarade, dok je od ostatka polovicu davala osumnjičenom.

U policiji kažu da je djevojka do novembra ove godine, to jest u posljednje dvije godine zaradila 100 hiljada eura, od čega je 75 hiljada predala osumnjičenom na ime nepostojećeg duga.

Druga žrtva, 23-godišnjakinja iz Slavonije koja živi u Zagrebu u kontakt s osumnjičenim došla je krajem septembra  ove godine kada joj je posudio 20 hiljada kuna. Tjedan kasnije zatražio je vraćanje novca, nakon čega je uz prijetnje prisilio djevojku da se u iduća dva mjeseca prostituira i da mu daje polovicu zarade.

Nezadovoljan iznosima poslao ju je u isti noćni klub u Dierdorf, gdje je nastavila pružati seksualne usluge. Cjelokupnu zaradu, 6.800 eura i 1.500 kuna dala je osumnjičenom koji je priveden pritvorskom nadzorniku. Prijeti mu zatvorska kazna od jedne do deset godina.

 

Fena/Informer.ba