Ekonomija Vijesti

Zahtjev da RS ima više prihoda od CB BiH su neosnovani

Amandman na Zakon o Centralnoj banci BiH, kojim bi se dobit banke raspodjeljivala i na Republiku Srpsku  i Federaciju BiH, neće značiti dodatne prihode entitetima, izjavio je Srni rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Milan Suc.

Centralna banka BiH je ključna zajednička institucija zemlje koja od osnivanja doprinosi makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti u BiH. Zakon o Centralnoj banci dobro služi zemlji i stoga mi ne vidimo potrebu za promjenom koju je predložilo Ministarstvo finansija RS“, smatra Suc.

Govoreći o finansiranju institucija BiH, Suc je rekao da je već dugi niz godina stav MMF-a da se adekvatno finansiranje treba obezbijediti za njihovo efikasno funkcionisanje.

S tim u vezi, utvrđivanje budžetskih potreba institucija BiH, što na kraju određuje i raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, uzima u obzir druge izvore finansiranja, uključujući i neto profit Centralne banke BiH“, naglasio je rezidentni predstavnik MMF-a.

Iz Centralne banke BiH nisu željeli komentarisati inicijative za eventualne izmjene zakona o ovoj banci, te ističu da je njen osnivač parlament BiH i da je za sve eventualne izmjene zakona nadležna Parlamentarna skupština BiH, uz konsultacije sa Upravnim odborom banke.

Ministarstvo finansija RS pripremilo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci BiH, kojim bi Srpska, kao osnivač te banke, trebalo da učestvuje u raspodjeli njene dobiti.

Prema Ministarstvu, neprihvatljivo je da se prema sadašnjim propisima dobit Centralne banke raspoređuje za generalne rezerve banke, povećanje njenog kapitala, te da se 60 odsto profita uplaćuje na račun institucije zadužene za budžet BiH, jer ona nije uplatila sredstva u početni osnivački kapital Centralne banke, odnosno nije njen osnivač.

 

Srna/Informer.ba