BiH Vijesti

Zahtjev Kluba Hrvata: Inzko ispravite greške prethodnika

Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH uputio je pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

Osjećamo dužnost i obvezu obratiti Vam se kao najodgovornijoj osobi za mir i stabilnost u BiH, te od Vas zatražiti da ispravite nepravde koje su nam kao narodu nanijeli Vaši prethodnici, gospoda Wolfgang Petritsch i Peddy Ashdown, izvršivši dekonstituiranje hrvatskog naroda u FBiH i oduzeli mu ravnopravnost te Federaciju doveli u stanje permanentne krize i zaoštravanja odnosa između Bošnjaka i Hrvata”.

Pozdravljajući Vaše izjave da je neophodno popraviti ustavnu poziciju hrvatskog naroda u BiH, od Vas tražimo da u Ustav FBiH vratite odredbe o kandidiranju i izboru predsjednika i dopredsjednika FBiH te sastav i način odlučivanja u Vladi FBiH kakve su bile do ustavnih amandmana koje je proglasio Wolfgang Petritsch i ukinete Vaš nalog o suspenziji odluka CIK-a. Uvjereni smo da bi takva Vaša odluka bila najveći doprinos gradnji stabilne, prosperitetne FBiH jednakopravnih naroda“, ističe se, pored ostalog, u pismu.

Poštovani gospodine Inzko, kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda u FBiH koji imaju izborni i ustavni legitimitet, mi, Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, vjerujući u vladavinu zakona, zalažući se za potpunu ravnopravnost svih naroda u FBIH, očekujemo kako ćete razmotriti naše pismo i po njemu što žurnije postupiti. U suprotnom, u nadi da ste ipak svjesni posljedica svojih odluka, upozoravamo Vas kako će FBiH postati mjesto sve većeg nepovjerenja, neslaganja i krize“, zaključuje se u pismu Kluba, prenosi Oslobođenje.

 

Informer.ba