BiH Izdvojeno Vijesti

Zakon o zaštiti životinja donosi štetu ljudima: Napadi pasa siju strah širom BiH

Još jedan napad pasa zabilježen je u Sarajevu. Pas, koji ima vlasnika, ali je bio pušten s lanca, preksinoć je na Baščaršiji bez ikakvog povoda napao prof. dr. Zuvdiju Kandića, šefa Klinike za abdominalnu hirurgiju KCUS-a. Kandić je zadobio više povreda.

Neophodna skloništa

Krenuo sam pješice prema bolnici i u blizini ćevabdžinice “Petica” na mene je nasrnuo pas. Podigao me u zrak i odbacio. Pri tome sam slomio desnu ruku, povrijedio desnu nogu i kuk. Malo je nedostajalo da udarim glavom o ivičnjak trotoara. Kada sam prilazio, na tom mjestu vidio sam dva psa. Jedan od njih me napao bez ikakvog povoda. Ono što je najgore, jedan od muškaraca, a ne znam da li je on vlasnik psa, nasrnuo je na mene. Da nije bilo slučajnog prolaznika, još bih dobio i batine” – kaže Kandić.

O ovom događaju obaviještena je i policija, a prof. Kandiću u bolnici je ustanovljen prijelom lakta i stavljen mu je gips. Ovo je samo jedan u nizu napada životinja u Sarajevu, a još prednjače nasrtaji pasa lutalica.

Ranije su ovakvi slučajevi bili rijetkost, ali se situacija promijenila sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je Parlament BiH jednoglasno usvojio početkom 2009. godine.

U suštini, Zakon podrazumijeva formiranje azila za pse lutalice i prestanak rada kafilerija. Skloništa u većini gradova nisu sagrađena zbog nedostatka novca, a stručnjaci upozoravaju da će stanje uskoro biti još alarmantnije.

Kompleksno pitanje

“Zakon se mora poštivati i provesti na terenu. Međutim, ako nisu stvoreni preduslovi, onda se ne može ni provesti. Ljudi na Zapadu morali su prvo provesti akcije, zatim smjestiti životinje, uraditi masovne kastracije, zaštititi građanstvo, uraditi vakcinaciju, spriječiti lanac razmnožavanja pa u azile ubaciti pse. Normalno je da se onda prilikom putovanja kroz Evropu nigdje ne mogu vidjeti lutalice, a kod nas niko ne zna ni koliko ima takvih pasa” – kaže prof. Selma Filipović s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Učestali napadi u školskim dvorištima

Da su i osnovci sve ugroženiji, govori i slučaj Osnovne škole “Avdo Smailović” u sarajevskom naselju Buča Potok. Zamjenik direktora Rašad Ćorović kaže da roditelji moraju djecu dovoziti u školu te da učenici nisu sigurni ni kada izađu na odmor.

“Nedavno su napali dvije djevojčice i nastavnicu. Nakon toga, odmah smo zatražili i pomoć Veterinarske inspekcije, ali niko ništa konkretno nije poduzeo” – kaže Ćorović.

Isti problem ima i OŠ “Osman Nuri Hadžić” na Dobrinji. Očajni roditelji zbog pasa su nedavno održali mirne proteste ispred škole, ali ni to nije urodilo plodom.

Upitno sklonište u Zenici   

U Zenici je za nepune dvije godine sterilizirano, kastrirano i pregledano oko 800 pasa. Njihov broj, prema procjenama stručnjaka, na ulici je dvostruko veći. Na području Bare – Stranjani planirana je gradnja azila za pse, kapaciteta 120 mjesta, ali se toj namjeri protive mještani okolnih naselja. Inače, prema podacima Hitne pomoći, u Zenici sedmično bude evidentirano do pet ugriza pasa.

Mostar nema novca

Služba za komunalne poslove Grada Mostara prima sve veći broj prijava od građana i policije o pojačanom broju pasa lutalica, a dosadašnji način njihovog zbrinjavanja nije djelotvoran. Kako nam je kazala Aida Čizmić, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja “Prijatelji”, Grad nema novca da napravi azil. Za prvih šest mjeseci ove godine, Gradska služba zbrinula je 144 psa. Eutanazirano ih je 60, za šta je potrošeno 56.606 KM.

Premali smještaj na Vlašiću

Svi dosadašnji pokušaji uklanjanja pasa lutalica s travničkih ulica bili su neuspješni. Na Vlašiću je prije godinu otvoren azil, ali mu je kapacitet premali da bi se riješio ovaj problem koji je prisutan i u turističkoj zoni Babanovac. Žrtve pasa lutalice u gradu su od djece do starijih osoba.

Sterilizacija pasa u Bihaću

Suada Sofić, portparol Općine Bihać, kaže da se traži lokacija za azil. Dok se azil ne sagradi, Općina će pomagati prihvatilište za životinje te će ove godine izdvojiti oko 50.000  KM za kastraciju, zbrinjavanje i udomljavanje životinja. Gradnja azila koštat će oko 400.00 KM. U Općini Bihać planirana je sterilizacija 700 pasa lutalica.

 

Dnevniavaz/Informer.ba