Politika Udarno Vijesti

Zakoni o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH nisu u skladu sa Ustavom

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici nije utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

„Ustavnopravna komisija je većinom glasova, sa četiri glasa ‘za’ i tri glasa ‘protiv’, utvrdila da ovi zakoni nisu u skladu s Ustavom BiH i nisu u skladu s pravnim sistemom BiH“– kazao je nakon sjednice predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović.

Pojasnio je da Prijedlog zakona o ukidanju Zakona o sudu i Prijedlog zakona o ukidanju Zakona o Tužilaštvu imaju negativan izvještaj i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i o tom negativnom mišljenju će se raspravljati na Domu i glasat o negativnom mišljenju Komisije.

„Ukoliko negativno mišljenje Komisije dobije podršku Doma onda će se smatrati da su zakoni odbijeni. Ukoliko ne dobije podršku Doma onda će se vratiti ponovno u Ustavnopravnu komisiju“, pojasnio je Džaferović.

Prijedlozi ovih dvaju zakona trebali bi se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma zakazane za 16. februar.

 

 

Fena/Informer.ba