Crna hronika Vijesti

Žalba na puštanje na slobodu Dacića i Zornića

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uložio je žalbu na odluku Suda BiH na osnovu koje su optuženi Hamdo Dacić i Haris Zornić (ranije se zvao Ljutvija Dacić) pušteni da se brane sa slobode, uz polaganje kaucije.

Tužilaštvo BiH u žalbi upozorava da je jedan od optuženih u ovom predmetu, nakon položene kaucije, pobjegao iz Njemačke te postao nedostupan tamošnjem pravosuđu, dok je jedan od optuženih pobjegao sa izdržavanja zatvorske kazne iz zatvora u Udinama (Italija).

U žalbi se navodi da prihvaćeni iznos kaucije nije adekvatan i srazmjeran težini kaznenih djela za koje se optuženi terete, te da rješenje o puštanju iz pritvora ima i formalne nedostatke, jer optuženi nisu priložili dokaze o legalnosti i porijeklu imovine koja je predmet kaucije.

Zbog svega navedenog, Tužilaštvo BiH je uputilo žalbu na navedeno riješenje, te u žalbi predlaže da je Apelaciono vijeće uvaži, ukine navedeno rješenje, te optuženima ponovo odredi mjeru pritvora, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

 

Onasa/Informer.ba