Svijet Udarno Vijesti

Zaoštravaju se odnosi između Egipta i Izraela, povučen egipatski ambasador

Vlada je odlučila da povuče ambasadora iz Izraela dok se ne okonča istraga izraelskih vlasti i dok se izraelsko rukovodstvo ne izvini zbog ishitrenih i teških riječi na račun Egipta“, navodi se u saopštenju Vlade.

Isti izvor navodi da Egipat oštro osuđuje neodgovorne i ishitrene izjave nekih lidera u Izraelu.

Tim izjavama nedostaje mudrost i razum i vidi se da su određeni sudovi doneseni prije utvrđivanja cijele istine, posebno imajući u vidu osjetljivost egipatsko izraelskih odnosa“, navodi se u saopštenju.

Egipat je juče formalno uložio protest Izraelu zbog pogibije tri pripadnika egipatskih snaga bezbjednosti nedaleko od granice, nakon napada u kojem je ubijeno osam Izraelaca i zatražio provođenje istrage o ovom događaju.

Egipćani su burno negodovali povodom pogibije vojnog oficira i još dva pripadnika snaga bezbjednosti na egipatskoj strani granice, dok su izraelske snage bile u potjeri za osumnjičenim militantima koji su juče izvršili nekoliko napada na jugu Izraela.

Okolnosti pod kojima su ubijena trojica Egipćana nisu razjašnjene, ali egipatska vojska tvrdi da su oni nastradali tokom potjere izraelskih snaga za militantima duž granice.

Izrael je ranije saopštio da su napadači došli iz Pojasa Gaze, preko Sinaja, gdje egipatska armija provodi vodi akciju protiv 1 200 do 1 300 militanata koji se kreću ovim područjem.

 

Srna/Informer.ba