BiH Udarno Vijesti

Zapadni Balkan posvađao članice EU

Uvođenje mehanizma za suspenziju bezviznog režima, koje je planirano krajem ove godine, biće odgođeno do daljeg jer se zemlje članice i institucije EU ne mogu dogovoriti u vezi sa sadržajem dokumenta.

Kako nam je zvanično potvrđeno u kiparskoj misiji u Briselu, koja do kraja ove godine predsjedava Savjetom EU, na sjednicama Savjeta do kraja ove godine ova tačka neće biti uvrštena u dnevni red zasjedanja.

Nikos Kristodulides, portparol kiparskog predsjedavanja EU, objasnio je da će ovaj dokument biti tema, ali na marginama samita ministara pravde i unutrašnjih poslova EU u decembru.

Raspravljaćemo o toj temi tokom radnog ručka na zasjedanju 6. i 7. decembra i od Evropske komisije očekujemo da nam predstavi svoj izvještaj o reciprocitetu. Ali odluka o tome neće biti donesena tokom kiparskog predsjedavanja i vjerovatno će o tome biti odlučeno na jednom od narednih zasjedanja naredne godine pod irskim predsjedavanjem“, istakao je Kristodulides.

Glavni problem je u tome što neke zemlje članice EU smatraju da nisu u ravnopravnom položaju sa pojedinim zemljama EU kojima nisu potrebne vize za putovanje u treće zemlje, odnosno nemaju reciprocitet viznog režima.

Naime, kako su “Nezavisne”  objavile prije nekoliko sedmica, šest zemlja članica EU – Njemačka, Belgija, Francuska, Luksemburg, Holandija i Švedska – su početkom oktobra ove godine od Parlamenta EU zahtijevale hitno usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima zemljama zapadnog Balkana zbog povećanog broja lažnih azilanata.

Parlament je podržao ovu inicijativu, ali je zahtijevao da se istovremeno riješi i problem viznog reciprociteta, odnosno da sve zemlje EU dobiju isti ili sličan status viznog režima prema trećim zemljama. Evropski parlament je poručio da ako zemlje članice nisu spremne za veću solidarnost za bezvizno putovanje svih građana EU u treće zemlje, onda parlament nije spreman da usvoji suspenziju bezviznog režima za treće zemlje, odnosno za zapadni Balkan.

Tanja Fajon, izvjestilac Parlamenta EU za viznu liberalizaciju, nam je juče objasnila da je parlament kiparskom predsjedništvu poslao nekoliko prijedloga u proteklih nekoliko mjeseci kako riješiti problem reciprociteta, ali da nisu dobili konkretan odgovor. I Fajonova je ocijenila da mehanizam suspenzije bezviznog režima, zbog nemogućnosti postizanja dogovora u vezi s ovim pitanjem, neće stupiti na snagu krajem ove godine, kako je prvobitno bilo planirano.

Mi u Parlamentu EU smo pokazali mnogo volje i fleksibilnosti, ali moj utisak je da Savjet EU ucjenjuje Parlament EU da usvoji jedan ovako osjetljiv dokument na brzinu. Očekujem da ćemo pregovore o reciprocitetu nastaviti tokom irskog predsjedavanja“, istakla je Fajonova.

Uprkos tome, Fajonova je upozorila da je zloupotreba bezviznog režima od strane građana zapadnog Balkana i dalje veoma ozbiljan problem koji mora biti riješen.

Kada mehanizam suspenzije bude usvojen, bojim se da će neke zemlje članice odmah željeti da ga aktiviraju i to moguće čak iz čisto političkih razloga“, upozorila je Fajonova.

Nezavisne/Informer.ba