Svijet Udarno Vijesti

Zaposleni dobro pazite šta pišete na Facebooku!

U Velikoj Britaniji pravno je moguće otpustiti zaposlene ako na društvenim mrežama negativno pišu o kompaniji u kojoj rade.

Odavno je poznato da poslodavci ‘njuškaju’ po društvenim mrežama prateći navike svojih zaposlenih, ali i tražeći informacije o potencijalnim novim radnicima. Kako Dnevnik.hr prenosi u Velikoj Britaniji oni te informacije mogu da iskoriste kako bi sadašnjim zaposlenima dali otkaz.

Tako pravnica koja se bavi radnim zakonodavstvom Paula Whelan kaže da ako zaposleni na nekoj društvenoj mreži napiše ‘imao/la sam loš dan na poslu’, šef ima pravo da otpusti tu osobu zato što je ‘narušila povjerenje i odnos između zaposlenog i poslodavca’ i na taj način kompanija može da dođe na loš glas.

‘Zaposleni misle da su zaštićeni oko stvari koje objavljuju na Facebooku i Twitteru, ali to nije baš tako‘, kaže Whelan dodajući da oni mogu dobiti otkaz čak i ako imaju podešenu privatnost tako da te objave na društvenim mrežama nisu javno vidljive.

Da ove stvari nisu samo teorija na najgori se način uvjerio David Rowat, 56-godišnji Britanac koji je, nakon povratka sa dvonedjeljnog godišnjeg odmora sredinom prošle godine, napisao nekoliko negativnih komentara o svojoj kompaniji Argos i njihovoj prodavnici u kojoj radi.

Iako u svojim objavama kompaniju nije imenovao, njegovi nadređeni su ipak saznali o čemu je pisao i pozvali ga na razgovor. Poslovođa ga je savjetovao da bude iskren i da se izvini, ali mu nije pomoglo kod šefova. Da sve bude još gore, radi se čovjeku koji ima troje djece i boluje od raka.

 

Informer.ba