BiH Izdvojeno Vijesti

Zaposleni Studentskog centra Sarajevo: Direktor napravio gubitak i zapošljavao rodbinu

Grupa zaposlenika Studentskog centra Sarajevo podnijela je prijave protiv dugogodišnjeg direktora Emira Kadrića zbog nezakonitosti koje su rezultirale višemilionskim gubicima i umanjenjem državnog kapitala, te prijema radnika među kojima je i direktorova rodbina.

Kako je rečeno, krivična prijava je podnesena Financijskoj policiji FBiH zbog nezakonitih radnji rađenih na štetu javne ustanove, dok je zbog nezakonitog primanja radnika zatražen angažman Inspekcije rada Kantona Sarajevo.

U materijalu je naglašeno da je loše poslovanje i upravljanje Studentskim centrom Sarajevo dovelo do toga da je u posljednjih deset godina napravljen gubitak od oko 2,8 miliona KM, a kapital je smanjen za oko 4,2 miliona KM.

Ističe se da je istovremeno od 2002. do marta ove godine primljeno oko 140 novih radnika i to mimo sistematizacije radnih mjesta i bez saglasnosti Upravnog odbora Studentskog centra Sarajevo i odobrenja Kantona Sarajevo kao osnivača.

Stoga je, napomenuto je, u pitanje dovedena budućnost i opstanak ove javne ustanove, koja “drži” studentske domove, posebno imajući u vidu da će gubici na kraju ove godine vjerovatno biti i veći s obzirom na to da trenutne obaveze javne ustanove iznose oko 5,4 miliona KM.

Od marta ove godine primljeno je još desetak radnika. Među njima su i direktorova kćerka, zet i još neki članovi direktorove uže i šire rodbine. Ovdje su 2001. godine bila 122 radnika, a sada je 280 zaposlenih. Po sistematizaciji treba da budu 122 radnika i nije pravljena nova sistematizacija da se vidi opravdanost prijema tolikog broja novih radnika“, navedeno je među informacijama.

Jedan od radnika javne ustanove kazao je da ima pojedinaca kojima se preko studentskog servisa isplaćuju i krediti.

Loše je stanje u domovima. Ništa se ne radi na poboljšanju studentskog standarda, a ne može se ništa raditi zbog obaveza koje su rezultat ovakvog rada. Smještaj i ishrana studenata u studentskim domovima je osnovna djelatnost javne ustanove, ali je otvoreno 18 bifea koji su, izuzev tri, u minusu“, tvrdi ovaj radnik.

Financijska policija i Inspekcija rada nisu otkrile nezakonitosti, tvrdi Kadrić

Prema dostavljenim podacima, plate kasne, te se radnicima za tri plate duguje 885.000 KM, dok se i obaveze prema Zavodu PIO ne izmiruju redovno tako da dug za doprinose prelazi 1,6 miliona KM. Procijenjeno je da se i dobavljačima duguje više od 1,2 miliona KM.

“Od maja prošle godine do danas podignuto je kredita u iznosu od 1,9 miliona KM s tim da je kredit od Vakufske banke od novembra ove godine u iznosu od 900.000 KM realizovan bez znanja i saglasnosti UO i kantona”, ukazano je u materijalu koji je dostavila grupa radnika.

S ovim financijskim stanjem je, kako je rečeno, bio upoznat i Upravni odbor Studentskog centra Sarajevo, koji je nedavno izabrao Kadrića da, nakon tri mandata, i u naredne četiri godine bude direktor.

Kadrić je odbacio optužbe i istakao da su ranije bile Financijska policija i Inspekcija rada koje nisu otkrile nikakve nezakonitosti. Tvrdi da grupu radnika koja ovo iznosi predvodi čovjek koji je bio njegov protukandidat.

To je Enver Gežo. Žalosno je što to radi. On je uposlenik koji je nekoliko mjeseci davao podatke Finansijskoj policiji. Ništa nisu utvrdili. Inspekcija rada je dala pozitivan nalaz. Ovo je opet pokušaj uznemiravanja. Ja se ništa nisam ogriješio. Nemam namjeru ništa poduzimati, sve što radi, radi protiv sebe. Dosta je pozitivnog urađeno i na putu smo da napravimo stabilan kolektiv i ustanovu“, naveo je Kadrić.

Gežo je odbacio Kadrićeve optužbe.

Nezavisne/Informer.ba